Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Depresija in panični napadi


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Stara sem 25 let in že 2 leti  jemljem antidepresive, moja diagnoza je depresija, anksioznost, panični napadi.  Preglede pri psihiatrinji imam zelo poredko, na 4 mesece, včasih še to ne, kar je meni premalo, ampak psihiatrinja  zaradi prezasedenosti ne more pogosteje. To je meni premalo, rabim pogovore in terapije, rabim pomoč. Ne vem zakaj, ampak občutek imam, da mi vsi ti antidepresivi ne pomagajo, ker se stanje po tolikšnem času jemanja tablet ni nic izboljšalo. Kam naj se obrnem, kam po pomoč? Imam občutek, da me psihiatrinja ne jemlje resno, druge razlage nimam. Ali naj poiščem še pomoč psihologa, morda kliničnega psihologa, psihoterapevta? Drugače imam urejeno življenje, živim pri starših, s katerimi smo zelo povezani in se zelo razumemo in s fantom, kakršnega sem si vedno zelela, res se super razumeva, vse je brez problema. Zanima me, kako naprej? Od takrat naprej, ko se je to vse začelo, imam tudi močne glavobole in nekaksno cukanje v glavi. Zadnje 4 mesece so ti glavoboli vsakodnevni, pojavljajo se predvsem izmenično v obeh sencah, najprej v eni, nato v drugi in krog se ponavlja skozi cel dan. Ne morem vec normalno funkcionirati, te težave me enostavno tolčejo do dna. Konec aprila sem narocena na EEG glave v UKC maribor, zelo me je strah da mi odkrijejo kakšen tumor. Prosim vas za vaše nasvete, kaj storiti, kako spet normalno zaživeti?

Že v naprej hvala za vas odgovor in nasvete!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Prav je da opravite diagnostične preglede, ki jih vam priporočijo z namenom ugotavljanja ali so glavoboli telesnega izvora ali ne, namreč le tako z večjo gotovostjo glavobole obravnavamo kot simptom čustvenih težav.
Glede na opisane težave ob predpisani terapiji, bi vam svetovala, da se poskusite pogovoriti z vašo psihiatrinjo o zamenjavi terapije-zdravil, namreč, če zdravila po 2 do 3 mesecih jemanja ne pokažejo zadovoljivo izboljšanje, nam stroka narekuje, da poskusimo nekaj spremeniti, ker ta kombinacija pri tej osebi ne deluje. Danes je dostopno veliko različnih zdravil in če ta, ki jih jemljete ne pomagajo, obstaja možnost, da se boste na kakšno drugo zdravilo odzvali boljše. Iskanje prave kombinacije pogosto terja potrpežljivost z obeh strani. Če vaša psihiatrinja ne bo pripravljena iskati bolj ustrezne kombinacije, vam priporočam da se obrnete na kakšnega drugega kolega.

Glede na vaša leta (mladost) menim, da bi potrebovala tudi psihoterapevtsko pomoč, da poskusite razrešiti razloge, ki morda podtalno generirajo (ustvarjajo) razloge za to depresivnost in tesnobo. Priporočam, da poiščete psihoterapevta z ustrezno izobrazbo (spec. klinične psihologije ali psihiatra, ki se ukvarja z psihoterapijo). Na mariborskem področju žal poznam malo kolegov, zato vam lahko priporočim le kolega, ki ga osebno poznam in sicer dr. Bojana Filipiča psihiatra in psihoterapevta (kar ne pomeni da vam kdo drugi z ustreznim strokovnim znanjem ne bi znal tudi pomagati).
Problem je, da je v mreži javnega zdravstva premalo strokovnjakov na razpolago glede na realne potrebe, zato je problem dobiti zadostno število terminov za terapevtska srečanja. Za psihoterapetski napredek so nujna redna srečanja (tedensko ali vsaj na dva tedna), kar lahko zagotovijo le samoplačniški terapevti. Ker so te storitve plačljive, so žal večini ljudi, ki jih potrebujejo nedostopni.

Če strnem, priporočam zamenjavo zdravil in vključitev v psihoterapevtsko obravnavo. Upam, da boste uspeli najti ustrezno pomoč zase.

Lep pozdrav!
 Biserka Ilin, dr. med

Neaktiven

Biserka Ilin, dr. med

Depresija Vzgoja otrok

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.