Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Depresija, kako naprej?


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Stara sem 23 let in že 2 leti  jemljem antidepresive, moja diagnoza je depresija, anksioznost, panični napadi.  Preglede pri psihiatrinji imam zelo poredko, na 4 mesece, včasih še to ne, kar je meni premalo, ampak psihiatrinja  zaradi prezasedenosti ne more pogosteje. To je meni premalo, rabim pogovore in terapije, rabim pomoč. Ne vem zakaj, ampak občutek imam, da mi vsi ti antidepresivi ne pomagajo, ker se stanje po tolikšnem času jemanja tablet ni nic izboljšalo. Kam naj se obrnem, kam po pomoč? Imam občutek, da me psihiatrinja ne jemlje resno, druge razlage nimam. Ali naj poiščem še pomoč psihologa, morda kliničnega psihologa, psihoterapevta?? Drugače imam urejeno življenje, živim pri starših, s katerimi smo zelo povezani in se zelo razumemo in s fantom, kakršnega sem si vedno zelela, res se super razumeva, vse je brez problema. Zanima me, kako naprej? Od takrat naprej, ko se je to vse začelo, imam tudi močne glavobole in nekaksno cukanje v glavi. Zadnje 4 mesece so ti glavoboli vsakodnevni, pojavljajo se predvsem izmenično v obeh sencah, najprej v eni, nato v drugi in krog se ponavlja skozi cel dan. Ne morem vec normalno funkcionirati, te težave me enostavno tolčejo do dna. Konec aprila sem narocena na EEG glave v UKC maribor, zelo me je strah da mi odkrijejo kakšen tumor. Prosim vas za vaše nasvete, kaj storiti, kako spet normalno zaživeti?

Že v naprej hvala za vas odgovor in nasvete!

Odgovor:

Pozdravljeni,

glede na to kar ste napisali, bi vam svetovala, da poleg zdravil, ki jih jemljete po navodilu psihiatra, poiščete še drugačno pomoč. Sami ste ugotovili, da potrebujete pogovore, da potrebujete psihoterapijo. Poiščite jo čim prej. Pogovorite se o tem tudi z vašim psihiatrom in mu povejte svoja opažanja in tudi nezadovoljstvo, ker se vam počutje ne izboljša. Naredite potrebne preiskave, da vas ne bo skrbelo glede somatskega zdravlja.
Za vaše težave bi bila najbolj primerna vedenjsko kognitivna terapija. Vsekakor pa boste morala spremeniti kaj v svojem življenju oz. svojem razmišljanju in potem boste lahko ponovno normalno zaživeli. Naredite to zase. Želim vam čim več uspeha pri teh spremembah.

Lep pozdrav!