Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronični glomerulonefritis


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Stara sem 35 let in imam bolezen ledvic, ki se imenuje kronični glomerulonefritis. To bolezen so mi ugotovili na zdravnišekm pregledu, ko sem bila stara 20 let. Bolezen se ni slabšala do mojega prvega poroda. Sedaj je stanje ledvic nekoliko slabše. Nefrolog mi do sedaj ni predpisal še nobenih zdravil (pri nefrologu sem že od vsega začetka na preiskavah in opazovanju). Rada bi še enkrat zanosila, pa me zanima, če obstaja kakšna alternativa, da se stanje ledvic ne bi poslabšalo zaradi kroničneg glomerulonefritisa. Za vaše nasvete se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Zelo pomemben podatek, ki bi ga moral vedeti je, ali je bila diagnoza postavljena s pomočjo ledvične biopsije in ali je prisotna proteinurija. Glede na omenjen podatke je potem možno svetovati oziroma napovedati, ali imate možnosti, da se ledvično stanje po slabša, ali ne. v kolikor je prisotna proteinurija, je seveda možnost poslabšanja velika, ob tem se lahko v nosečnosti razvije tudi stanje imenovano preeklapsija, ki je lahko nevarno tako za mater kot tudi otroka.
Sicer se delovanje ledvic med nosečnostjo približno podvoji, tako da so lahko že majhne spremembe v normalnem delovanju pri nosečnosti že rizične.
Kar se tiče zdravil za ledvično bolezen je v osnovi tako, da je pomembno kontrolirati predvsem rizične dejavnike kot so krvni tlak, proteinurija, nivo sladkorja v krvi pri sladkorni bolezni, ker vemo, da če so ti dejavniki kar se da urejeni, se ledvična bolezen poslabšuje bistveno počasneje ali se eventuelno celo ustavi.
Ker vem kako pomembno je materinstvo za življenje, pa vam svetujem, da preden sprejmete odločitev, pretehtata skupaj s partnerjem in otročkom, kaj lahko še pridobite in kaj lahko eventuelno tudi izgubite.

Lep pozdrav!
 Boštjan Kersnič, dr. med.

Aktiven

Boštjan Kersnič, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal