Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Eritrociti v urinu


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Pred enim letom so mi na medicini dela odkrili eritrocite v krvi. Zaradi tega sem opravil UZ sečil in trebuha, kjer so mi odkrili majhen ledvični refluks (prirojen) in so mi samo svetovali, da naj pridem na kontrolo UZ ledvic vsake 2 leti. Opravil sem tudi pregled pri urologu (uretrografijo in uroflow). Na uretrografiji so mi ponovno odkrili zožano sečnico, ampak rezultati uroflow-a pa so bili zadovoljivi. Sedaj sem pred 3 tedni ponovno dal urin, kjer so še vedno prisotni eritrociti (H5). Ali je to alarmantno stanje ali je vse to posledica prej omenjenih zadev?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Eritrociti v krvi so sicer nenormalen rezultat analize urina, kjer se načeloma ne sme najti krvnih celic. Pri nekaterih ljudeh pa sedaj, ko imamo veliko diagnostičnih postopkov lahko najdemo tudi eritrocite v urinu. Ob tem pojavu moramo izključiti vse najboljpogoste vzroke, ki jih lahko zdravimo. Potrebno je ob tem določiti tudi proterinurijo, ki bi lahko nakazovala, da je problem lahko v ledvičnih telescih ali glomerulih. Občasno se zgodi tudi to, da ker so žile zelo blizu same poti urina, se lahko eritrociti znajdejo v urinu brez resnih patoloških sprememb.
Glede na preiskave, ki ste jih naredili, je eritrociturija verjetno posledica stenoze, vendar pa osebno mislim, da je potrebno narediti še preiskavo urina na PAP (ugotavljane patoloških celic), da se izključi možnost malignoma, ki pa je sicer na povedane podatke zelo zelo malo verjeten.

Lep pozdrav!
 Boštjan Kersnič, dr. med.

Aktiven

Boštjan Kersnič, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal