Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Trening ultrakolesarjenja


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje glede mojega treninga ultrakolesarjenja in kaj bi lahko spremenil za boljši učinek. Star sem 33 let, višina 181 cm in teža 85 kg. V žiljenju sem se do sedaj ubadal že z nogometom 12 let, tenis 7 let, gorski tek 2 leti, tek skozi ves čas, pa še kaj bi se našlo. Zadnje 3 leta pa intenzivno treniram cestno kolesarjenje. Namen je postati vzdržljiv in hkrati čimbolj hiter na ekstremno dolgih progah. Približno 2 leti treniram skoraj izključno na cestnem kolesu, lani 13.000 km, letos je plan približno 20.000. Veliko poskušam voziti klance, ker imam občutek, da s tem najbolj pridobim. Treniram povprečno 15 ur tedensko, plan pa je 20 ur na teden. Ob tej zastavljeni količini sem se malo izgubil in ne vem točno, kako in kaj naj doziram glede treninga. Torej, koliko nizko intenzivnega, koliko srednje in koliko max (intervali, ravnina, klanec itd.). Koliko počitka na teden? Kakšne vaje za telo ob takem športu? Primer mojega treninga za boljši občutek: 126 km, 900 višincev, povprečna hitrost 32,2 km/h, povprečni pulz 140 utr./min. Hrana: 4 energijske ploščice, 2 mini sendviča in približno 0,5 l vode in 1 l energijskega napitka. Po treningu dobro počutje.

Hvala za vaš odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni,

čestitke za odpeljanih 13.000 km in za plan, ki je večji od moje letne kilometrine v avtomobilu.

Pri kolesarjenju je najpomembnejša dolgotrajna vzdržljivost, ki pa zahteva velike vadbene količine, katere pogoj bo ob napisanem planu nedvomno dosežen.

En dan v tednu nujno predlagam počitek. Pri tej količini treninga bo nujno potrebno dati več poudarka na prehrano (ne samo v času treninga). Telesu je potrebno zagotoviti dovolj beljakovin in ogljikovih hidratov za regeneracijo in energijo. Športna prehrana bo tu prišla prav, saj je v takih primerih skoraj nemogoče vsa potrebna makrohranila, vitamine in meinerale vnesti z "navadno" hrano.

2 krat tedensko naredite krajši in visokointenzivni trening (del treninga), ki naj vključuje intervalno metodo, pri katerih naj srčna frekvenca dosega maksimalne vrednosti.

Na splošno pa naj trening zajema raznoliko vožnjo: klanec, klanec stoje, tempo ravnina, spreminjanje ritma ...

Kar se tiče vaj za moč, predlagam vaje za krepitev hrbtnih mišic, predvsem spodnjega dela in vaje za mišice trebušne stene. V pripravljalnem obdobju kolesarji veliko trenirajo tudi z utežmi za povečanje moči in vzdržljivosti v moči (počepi, izpadni koraki), v sezoni pa se večino treninga preseli na kolo.

Lep pozdrav!