Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kaj se dogaja z mano?


Vprašanje:

Spoštovana,

stara sem 13 let. Že nekaj mesecev sem žalostna brez razloga. Veliko jočem, se ne družim in tudi ne jem več toliko. Zvečer sem velikokrat živčna in ne morem zaspat. Ni več stvari, ki bi me razveselila. Tudi v šoli mi gre slabše. Kaj je vzrok? Kako naj postanem nazaj stara jaz? Zelo mi je hudo. Ne vidim več izhoda iz žalosti in obupanosti in to brez razloga.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljena najstnica,

razlogov za tvoje spremenjeno počutje je lahko več, lahko jih iščeš v okolju, mogoče se je kaj spremenilo? Lahko jih iščeš pri sebi, gotovo se je tudi kaj spremenilo. V najstniških letih se dogajajo v tvojem telesu velike spremembe, ki jih včasih težko razumeš in sprejmeš. O vsem kar pišeš se bi bilo dobro pogovoriti z osebo, ki jo lahko razumeš: mamo, sestro, prijateljico, učiteljico, svetovalno delavko na šoli ... Mogoče so tudi drugi opazili spremenjeno vedenje. Če niso, je prav, da jim ti poveš o tem. Če ne moreš o tem govoriti z bližnjimi, lahko to tudi napišeš v pismu mami, prijateljici, učiteljici ... Razmisli,, kako bi ti lahko kdo pomagal, kako bi lahko sama sebi pomagala iz tega slabega počutja, kaj te je včasih veselilo, kaj te še veseli, kaj rada počneš. Gotovo boš našla kakšne stvari, ki te še zanimajo ali veselijo. Poskusi te stvari spet početi in videla boš, da ti bodo sčasoma spet v veselje. Počutje, ki ga opisuješ je lahko prehodne narave in bo preje minilo,  če boš poskušala biti čim bolj aktivna in početi čim več stvari.Pomembno pa je, da bi se čim več pogovarjala in družila z prijateljicami ali sošolkami. Vsekakor ti svetujem, da se čim prej pogovoriš s starši ali drugo odraslo osebo, ki ji lahko zaupaš in pomagala ti bo iz žalosti in obupanosti.

Veliko uspeha pri tem ti želim in čim preje kakšen vesel in nasmejan dan.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

27. 02. 2014 18:22:02
Pozdravljena draga najstnica!

V letih si, ko se vse nenehno spreminja in vrti okoli tebe in v tebi.Spreminja se tvoje telo,tvoj pogled na svet, spreminjajo se tvoji vrstniki, ker imajo tudi sami kdaj podobne težave.Kot vrtiljak se zdi življenje v tvojih letih in včasih se zdi,da smo izgubili smisel in sebe v tem vrtenju. Gotovo je kdo, ki mu bolj zaupaš,gotovo je v tvojem okolju odrasla oseba, ki ti bo prisluhnila,te razumela in s teboj podoživljala tvoje počutje in občutke.
Pomagalo bi,če bi komu povedala o tem, saj že,ko povemo nekomu, včasih ti občutki zbledijo ali izgubijo na teži.
Morda bi za začetek pisala o tem, morda v dnevnik, morda namišljeni osebi v dnevniku,prepričana sem,da bo vsaj delno izboljšalo tvojo utesnjenost in slabo počutje.
V šoli imate tudi svetovalno službo,poprosi za pogovor, in pogumno povej vse ,kar te teži in obremenjuje.
Veliko ti lahko pomaga takšen prijateljski pogovor.
Največ pa boš žal morala narediti sama.Pametno dekle si,saj sicer ne bi tega opazila, ne bi tako modro razmišljala o sebi in tudi sem ne bi bila pisala.Najdi veselje v kakšni aktivnosti,morda je kaj,kar si si od nekdaj želela početi,morda greš na kakšen sprehod v naravo,riši,piši, poslušaj glasbo, piši pesmi,posnemi domači video s svojim plesom,predstavi v njem kakšno ročno spretnost. Pomaga lahko tudi vključitev v kakšno društvo,taborniki,skavti,pevski zbor,navijačice, pomaga lahko šport....
Najmanj pomaga sedeti v kotu in nenehno tuhtati svoje življenje in ga analizirati...tako rosnih let si,da ga moraš živeti,ne le misliti o njem.

Želim ti,da bi kmalu spet napisala pismo na to stran in rekla,da sta se življenje in tvoje počutje spremenila na bolje in da si spet veselo najstniško dekle.
Za konec naj ti napišem še modro misel, ki pravi,da je mladost obdobje,k i ga živijo le mladi,razumejo pa le starejši.

Vso srečo drago dekle!