Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Lingvalni zobni aparat


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Zanimajo me prednosti lingvalnega zobnega aparata pred klasičnim nesnemnim zobnim aparatom ter katere pripomočke za ustno higieno priporočate pri čiščenju zob, če se pacient odloči za lingvalni zobni aparat.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

V zadnjih letih ortodonti, predvsem med odraslimi pacienti, opažamo vse večje povpraševanje po tako imenovanih estetskih ortodontskih aparatih, kot so nevidne opornice, lingvalni ortodontski aparati ipd. Mnogim je videz tudi med ortodontskim zdravljenjem zelo pomemben, zato izbirajo med aparati, ki jih v ustih praktično ne opazimo.
Torej je glavna prednost lingvalnih ortodontskih aparatov ta, da so neopazni. Razvoj lingvalnih aparatov je v zadnjih letih zelo napredoval, tako, da je njihova učinkovitost popolnoma primerljiva s konvencionalnimi nesnemnimi aparati.
Njihova izdelava in namestitev sta precej zahtevni, prav tako biomehanika delovanja, zato je pomebno, da je ortodont, ki uporablja to tehniko primerno izobražen.

Vsak nesnemni ortodontski aparat zahteva odlično ustno higieno, pri aparatih, ki so nameščeni na jezičnih zobnih ploskvah, pa je potrebno še nekaj dodatne spretnosti in motivacije. V ortodontski ambulanti boste ob namestivi aparata pridobili vse potrebne informacije o pripomočkih in tehniki čiščenja vaših zob. Moji pacienti z lingvalnim aparatom poleg običajnih in interdentalnih zobnih ščetk pohvalijo tudi ustno prho, ki se je pokazala kot zelo učinkovita.

Lep pozdrav!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal