Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odvajanje od kajenja z medicinsko hipnozo


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanima me, če mi medicinska hipnoza lahko pomaga pri odvajanju kajenja? Kolegica je šla pred leti na Reko na skupinsko hipnozo (to najbrž ni isto kot medicinska hipnoza?) odvajanja od kajenja, ki naj bi ji pomagala, vendar je imela veliko fizično abstinenčno krizo – potenje, glavoboli, želja po nikotinu, živčnost ... No, ona je imela res trdno voljo in od takrat še vedno ne kadi. Jaz kadim že več kot 30 let in počasi bi bilo treba nehat, oz. vsaj zmanjšati število cigaret. Nimam pa neke pretirane volje, predvsem se pa bojim abstinenčnih kriz. Ker imam zelo stresno delo, ne vem, če bom zdržala brez cigaret, ki so mi v veliki meri tudi v »pomoč« pri blaženju stresa. Ne vem, najbrž mora biti človek sam v sebi odločen, da prekine s cigaretami predno gre na hipnozo? Ali pa se motim in mi lahko hipnoza kljub moji neodločenosti vseeno pomaga?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Pogosto se pozablja, da je nikotin droga, ki povzroča močno zasvojenost. Ob prenehanju kajenja povzroči tako psihične, kot tudi telesne simptome odtegnitve, ki niso prijetni. Za to prehodno obdobje je res potrebno nekaj volje, pomembnejše pa je, da se predhodno odstrani ali vsaj omili težave, ki so vzrok za kajenje. Korenine le-teh pa lahko segajo tako daleč v preteklost, da kadilcu niso več jasno razvidne. Tako je potrebno najprej najti vir tesnobe, ki se jo s cigareti in ritualom povezanim s kajenjem začasno, a ponavljajoče pomirja.

Če nekdo želi trajno prenehati s kajenjem brez nevarnosti, da preide na kakšno drugo razvado (npr. prekomerno hranjenje), mora biti terapija naravnana vzročno. Hipnoza sicer lahko vgradi le blokado, ki pa ni dolgoročna rešitev. To je tudi razlika med navadno hipnozo in medicinsko hipnozo, pri kateri se uporablja tudi principe psihoterapije. Osnova vsake osebnostne spremembe pa je seveda želja, tudi to pa lahko s pomočjo hipnotskih sugestij ojačamo v odločnost.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal