Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nagajam v šoli


Vprašanje:

Pizdravljeni,

stara sem 13 let in  imam velike težave. Ne morem zbrati. Všoli ne poslušam in nagajam, da dobim pozornost ostalih in ne vem, kako naj se obvladujem. Čeprav se hočem, se ne morem zbrati. Tudi pri testih je tako in mi gre zelo slabo. Ne vem, kako naj se obvladujem, da bi pri pouku poslušala in vseeno dobila dovolj pozornosti. Skrbi me, kako bo drugo šolsko leto. Ali imam kakšno motnjo?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljena,

že uvodni stavek, da si trinjstletnica pove, da si v puberteti, za katero je značilno tudi to, da se zaradi hormonskih sprememb, ki se dogajajo v telesu, lahko pojavijo tudi težave s pozornostjo in zbranostjo.
Ni mi znano, ali si imela te težave že v prejšnih letih, ali so sedaj nove. Vsekakor ne gre za kakšno težjo motnjo. Svetujem, da se pogovoriš z razredničarko ali greš k šolski svetovalni službi in prosiš za pomoč. Potreben in koristen bi bil tudi pogovor s starši. Če jim boš povedala tako, kot si napisala meni, bodo gotovo razumeli, da si v stiski, da potrebuješ razumevanje in pomoč in da si pripravljena tudi kaj sama narediti oz. spremeniti. To pa je najpomembnejše. Si bistro dekle, kritično do svojega vednja, hkrati se tudi dobro poznaš in opazuješ svoje vednje. To je znak zrelosti in odgovornosti. Sama lahko razmisliš kaj te veseli, kje si upešna, kar rada počneš in odvečno energijo usmeriš v te stvari.

Veliko uspeha v šoli in tudi drugje ti želim!