Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prometna nesreča


Vprašanje:

Lep pozdrav ga. Bojana.

Pred dvema dnevoma sem imel prometno nesrečo v kateri sem bil udeležen sam, saj sem zaspal med vožnjo. Poškodovan nisem bi,l ampak od tega dne ne morem priti k sebi in si vedno postavljam vprašanja " kaj če bi koga poškodoval, kaj če bi se kaj hujšega zgodilo" ... nikakor se ne morem pomiriti. Sem aktivni športnik a po vsem tem nimam volje do ničesar in me zanima, ali je to stanje le trenutno, ker se bojim, da bom padel v kakšno globjo depresijo. V naprej hvala za vape odgovore.

Odgovor:

Pozdravljeni,

opis vašega počutja in staja govori, da gre za popolnoma normalen pojav po nesreči, ko ste doživeli psihičen šok in najverjetneje tudi lažji pretres možganov. Razmišljanja o nesreči, povečana splošna vznemirjenost, čustvena občutljivost, brezvoljnost, utrudljivost, motnje spanja so znaki, ki so v začetku dokaj intenzivni, postopoma pa izzvenevajo. Izboljšenje pa ni čez noč, tudi ne v nekaj dneh, ampak v nekaj mesecih. To je pri vsakem človeku drugače.
Vaše počutje se bo izboljšalo in normaliziralo, to je gotovo, zato ni potrebe po preveliki zaskkrbljenosti. Ne gre za depresijo ampak za potravmatsko stresno motnjo z njenimi značilnostmi v vednju. Poskušajte se pogovarjati o vaših težavah z osebo, ki ji zaupate. Predelati je potrebno vaše strahove in dvome in to je najlažje s pogovorom. Poskušajte živeti čim bolj normalno, hkrati pa upoštevajte trenutne omejitve in posebnosti v vedenju oz. počutju. Bodite prijazni in strpni do samega sebe, vzamite si čas da se vse to pomiri.
Samo v primeru , da bi se vaše počutje slabšalo in ne bi bilo izboljšanja v daljšem času, pa svetujem, da poiščete strokovno pomoč  preko vašega zdravnika, stopite do psihologa.

Lep pozdrav!