Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako se spopasti s situacijo?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Situacija ki jo bom tekom besedila predstavila, se vleče že nekaj časa in mi je začela delati dvome, katerih več ne znam opravičevati, zato prosim za kakršenkoli nasvet. Stara sem 25 let, pravkar končala želeni študij in se počasi postavljam na samostojno pot. Živim v urejeni družini, vzgojena sem bila v ljubezenskem vzdušju, odkritih pogovorih s starši, odprtostjo in pridobljenih dragocenih nasvetih za življenje. Toliko o meni. S partnerjem bo sedaj dve leti od kar sva skupaj. Tu nastopijo težave z njegovo mamo in deloma tudi sestro, za katere težave več ne vem kako jih naj rešujem. Oba še živiva doma pri svojih starših, razmišljava pa o tem, da greva na svoje, ko se jaz tudi zaposlim. Partner je  odraščal v družini kjer je bila prisotna grda beseda, žalitve, podrejanje. Mama je izredno posesivna, vmeša se tudi med naju, če ni kaj po njenem mi partnerja napada in razburja. Stvari se niso spremenile niti od takrat, ko sva postala par in sem neko pomembno mesto pri partnerju zasegla tudi jaz. Sestra je že toliko stara, da se nikakor ne osamosvoji, mama jo drži na kratko in zadeva je čedalje slabša. S partnerjem se o tem pogovarjava, zaradi tega tudi kregava, ker mu očitam, da zadev drugače ne rešuje, stvarem se vseeno nekako prilagajam, kljub temu se imava res rada, podpirava se v ciljih, načrtujeva po času tudi družino, ko sva sama zase se imava super. Partner zadevo nekako rešuje doma in izraža svoje mnenje ampak vedno mi reč,e da dokler je doma mora narediti kar pač mora, da bo mir. Ta njihov odnos in neprestano moje prilagajanje temu, iskanje kompromisov, da mora partner podpirati muhe obeh in razumevanje sta me začela bremeniti. Do mene se njegova mama še ni grdo vedla, ampak cela slika, ki jo vidim ko sem pri njih doma je samo zunanja fasada. Ne vem, ali bom lahko še sploh zdržala to situacijo dokler ne greva na svoje. Ne vem, kako naj zadevo rešim, ali jo opravičim. Opis je strnjen, zajeti sem želela le bistvo.

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovani!

S partnerjem sta v obdobju t.i. mladih odraslih, kar pomeni, da se počasi oba odcepljata od primarne družine in ustvarjata novo gnezdo. To bi naj bilo nekaj normalnega in starši naj bi nam na tej poti pomagali. V bistvu je celotno otroštvo namenjeno temu - dobremu odhodu v svet. Žal, pa v mnogih primerih temu ni tako in starši, v vašem primeru mami partnerja. Ne vem, kaj je v ozadju, nikjer nisem zasledila niti besedice o očetu!? Kar pogosto se namreč dogaja, da mame svoje sinove zamenjajo za svoje partnerje in jim s tem seveda močno zagrenijo ne zgolj odhod v svet ampak kasneje tudi marsikatero težavo v partnerskem odnosu!
Vidva morata imeti cilj in pot, kako do tega cilja priti in v kolikšnem času. To vam bo podalo zavedanje, da bo tega kmalu konec in boste situacijo lažje prenašali. Partnerju pa dajajte raje veliko razumevanja in podpore, kot da postanete tretja ženska, ki ga kritizira in s tem le ena izmed njih!

Lep pozdrav!


dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal