Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Občutljivost ledvice na mraz


Vprašanje:

Pozdravljeni,

dolga leta sem imela vnetje ledvic, posledica stisnjenega desnega ureterja po operaciji. Pozdravila sem se po desetih letih - vnetje sem imela nazadnje pred petimi leti. Pijem 2 l vode dnevno. Imam pa zelo občutljivo desno ledvico na mraz. Če me zebe ali prepiha, me ledvica na desni strani zelo boli. Pomagam si z antirevmatičnimi mazili in oblogami s toplo preslico. Urinski izvid je negativen. Poleti zelo rada plavam - morje ne pod 22 °C. Tudi sicer imam vsakodnevne telesne aktivnosti (gimnastiko, hojo, kolesarjenje, jogo). Kaj delam napačno, da sem vseeno tako občutljiva na mraz?

Hvala za odgovor in lep pozdrav iz Izole!

Odgovor:

Lep pozdrav in hvala za vprašanje!

Mislim, da ne delate ničesar narobe. Predlagal bi edino, da popijete toliko tekočin, da imate dnevno vsaj 1,5 litra urina. Občutljivost ledvice na mraz sicer ni običajen simptom in ga težko povezujemo s kakršnokoli patologijo, je pa lahko bolečina prisotna ob vnetjih; vendar pravite da je urinokultura negativna. Sicer bi me zanimala tudi vaša ledvična funkcija, če sem bolj natančen ali sta kreatinin in sečnina v normalnem območju. Predvidevam tudi, da so ledvične kamne izključili.

Kar se tiče vadbe, je ta priporočljiva, še posebej aerobna vadba, kamor spadajo kolesarjenje, hoja in joga.
Ker lahko, da gre za preobčutljivost tudi kakšne mišice ali druge strukture v predelu križa, bi vam svetoval, da morda poizkusite termo zaščito z ledvičnim pasom. Za detajlno analizo pa bi moral videti še vaš ultrazvok in izvid urina.

Pozdrav nazaj na Primorsko!
 Boštjan Kersnič, dr. med.

Aktiven

Boštjan Kersnič, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal