Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Iritabilni kolon?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

star sem 25 let, moje težave pa trajajo že 12 let. Ko so se moje težave prvič začele, so se pojavile driske, težave z želodčno kislino, hujšanje ... Pristal sem v bolnišnici, kjer so mi z dodatnimi preiskavami diagnosticirani GERB. Prav tako je bil podan sum na celiakijo, ki so jo izključili z gastroskopijo. Bil sem tudi na ultrazvoku trebuha. Dobil sem zdravilo, težave so se počasi umirile, vendar sem imel še vedno zelo hitro prebavo s pogostimi driskami. Leta 2007 sem bil ponovno na gastroskopiji zaradi ponavljajočih se težav. Ponovno so izključili celiakijo. Prav tako sem opravil alergološki pregled na Bledu, kjer so mi opravili kožne vbodne teste, intolerančne teste, krvne teste ... Odkrili niso nobenih posebnosti. Bil je podan sum na iritabilni kolon. Konec leta 2011 sem bil napoten na kolonoskopijo. Krče in driske sem imel občasno tudi ponoči, sploh če sem zvečer jedel bolj težko hrano. Na pregledu je bila opravljena totalna kolonoskopija. Na izvidu je pisalo, da gre za zelo poudarjene in zavite predele sigme in pa descendentnega dela kolona ter deloma tudi ascendentnega dela kolona. Sluznica je primerna, brez endoluminarnih sprememb. Biopsija - koščki normalne sluznice kolona. Ni histoloških znakov za mikroskopski kolitis. V začetku letošnjega leta pa sem šel skozi zelo strestno obdobje in težave so se začele potencirati. Pojavila se je bledica, bolečine v mišicah in sklepih, potne roke, driske, hujšanje, pogosto uriniranje, nenehna utrujenost. Krvi na blatu nisem opazil. Ker sem že dalj časa sumil, da mi dela gluten težave sem poizkusil brezglutensko dieto. Stanje se je izboljšalo, vendar ne toliko kot bi pričakoval. Odšel sem do zdravnika, kjer so mi napravili osnovne krvne preiskave.  S temi izvidi sem bil tudi pri gastroenterologu, ki pa je glede na izvide rekel le, da je po vsej verjetnosti iritabilni kolon.

Naj povem, da sem od najhujšega obdobja izpred 6 mesecev, pridobil 1 kg na teži. Roke imam pogosto mrzle, neredko bolečine v mišicah, občasno imam krče - driske, že 4 mesece boleče - rahlo vneto grlo, pekoč ter bel jezik. Moje delo je pretežno sedeče. Še vedno imam brezglutensko dieto. Sem pa tudi bolj anksiozen tip človeka. Sem se na dolgo razpisal, vendar me zanima še vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!


Verjamem, da z vsemi temi skrbmi težko živite. Dvakrat so vam izključili celiakijo. Napravljen je bil UZ trebuha, ki verjetno ni pokazal nobenih sprememb. Pri težavah, ki jih opisujete je pametno, da ste naredili alergološki pregled, ki je izključil morebitno preobčutljivost. Na srečo nič od tega niso dokazali, saj je tudi koloskopija in biopsija sluznice normalna. Zanimivo je, da ste se odločili za brez glutensko dieto in da vam to pomaga.

Ljudje smo zelo senzibilna bitja. Sami opisujete kako močno je stres vplival na vaše počutje in povzročil zagon težav. Psiha je prav gotovo zelo močan dejavnik v človeškem življenju. Zamislite si samo, kako se vaše telo odziva v času zaljubljenosti. Nekateri izgubijo apetit, drugi v napetem pričakovanju dobijo prebavne težave. Nalašč sem glede na vaša leta izpostavil zaljubljenost, ki je prav tako stresni dogodek, ki se v življenju nekomu lahko zgodi tudi večkrat. Drugih stresnih situacij je v življenju prav tako veliko - služba, družina, krivice- resnične ali samo umišljene, kadar tako doživljamo. Sami ste omenili, da ste bolj anksiozne narave, kar bi se skladalo s težavami in čustvenimi stanji, ki jih opisujete. Morda bi bilo pametno, če se posvetujete s psihologom ali tudi psihiatrom, ki bi znal poiskati vzrok vaših čustvenih težav, ki tako močno vplivajo na telo, da protestira! Prebavila so eden od izrazito stresnih organov in izraz iritabilni kolon je eden od opisov, ki vključuje cel niz težav skupaj. Predstavljajte si šolarje, ki pred šolsko nalogo v vrsti stojijo pred straniščem. Ko je stres mimo se tudi prebava umiri. Kaj pa, če stresa kar ni konec? Takrat je nevarnost, da se take, sicer prehodne težave bolj usidrajo in delajo težave, ki trajajo dlje časa. Zgodi se tudi, da organizem na določenih mestih popusti, tako da se lahko pokaže tudi bolezen.

Upam, da boste vi uspeli rešiti vaše stresne situacije in pripomogli, da se vaše telo umiri in zaživi tako kot je treba. Glede na mladost imate še veliko let pred seboj. Želim vam, da bi bila ta leta čim bolj ustvarjalna in zadovoljna. Vesel bi bil, če bi mi posredovali povratno informacijo o tem, ali so bili moji nasveti koristni, predvsem pa, da ste uspeli rešiti situacije, ki so vam povzročale stres.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.