Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Imam velik trebuh, kako naj shujšam?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 12 let, visoka 154 cm in tehtam 62 kg. Imam zelo velik trebuh in ne vem, kako naj shujšam. Mi lahko svetujete kaj naj jem?

Zelo bom bila vesela vašega odgovora.

Odgovor:

Pozdravljena,

glede na zdravstvena priporočila je to vsaj 10 kg preveč (za ta leta in višino). V kolikor prekomerna masa ni posledica zdravstvenih težav, bo potrebno korenito spremeniti način življenja. Ker nisem pravi naslov za prehrano najstnice, svetujem posvet z osebno zdravnico (ali strokovnjakom za to področje). Lahko pa povem, da so ponavadi sladke stvari vzrok kopičenja maščobe v trebušnem predelu. Z jedilnika je torej potrebno odstraniti vse sladkarije (če zdravo živimo, lahko posvetimo en dan v tednu, ko so priboljški dovoljeni - zmerno seveda), sladke pijače in podobne zadeve, ki niso nič drugega kot strup. Tudi razno razni kosmiči, sploh "fit" z slikami vitkih modelov, ponavadi vsebujejo veliko sladkorja. Še bi lahko našteval. Za žejo priporočam vodo in nesladkane čaje. Ni seveda sladkor prepovedan, a je vzrok mnogih težav otrok v današnjem času.

Poleg zdrave prehrane pa je, sploh v teh letih, nujno gibanje in šport. Telovadba v šoli ni dovolj. Če vrstniki in vrstnice niso zainteresirani za aktivno druženje na prostem, priporočam vključitev v kakšen športni kolektiv. To bo pomagalo tudi na drugih področjih. S športom se navadimo discipline in ostalih vrednot, ki nam koristijo kasneje v življenju. Z gibanjem in zdravo prehrano se bo zmanjšal tudi indeks telesne mase. Močno pa odsvetujem poseganje po dietah in izdelkih/hrani iz reklam, sploh v teh letih.

Veliko zdravja ter učnih uspehov želim!


 David Ilar

Aktiven

David Ilar

Rekreacija Diete in hujšanje Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal