Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Motnje spanja


Vprašanje:

Pozdravljeni,

na vas se obračam s prošnjo, če bi mi lahko svetovali z motnjami spanja mojega moža. Star je 32 let, skupaj sva že 10 let in že od začetka zveze se dogaja, da se ponoči zbuja, govori, nekoga kliče, kriči, se vstaja, hodi po prostoru in ne ve, kje je. Vidi različne stvari, sedi na postelji, loputa z vrati, enkrat je stal nad menoj nad posteljo v pozi "napada" (takrat me je bilo zelo strah, da mi bo kaj hudega storil!). Ko sem prižgala luč in ga poklicala po imenu, je pa v trenutku videl, kaj je storil. Zdi se, da med tem govorjenjem, hojo ni zbujen oz. buden. Zbudi se šele tako, da ga kličem in mu govorim, da je vse v redu, prižgem luč. Nato se pomiri in zaspi nazaj kot da se ni nič zgodilo. Naslednje jutro se seveda ne spomni, kaj se je zgodilo in boli me, ko mi ne verjame, kar mu povem in mi pravi, da si izmišljujem. Zakaj bi si izmišljevala nekaj takega? Ko ga vprašam, če ga je tlačila mora ali je kaj sanjal, pravi, da ni sanjal nič, zato dvomim, da ga tlačijo more. Te motnje spanja se pojavljajo različno pogosto. Zadnje mesece so vedno bolj pogoste. Skoraj vsak dan ali na dva dni se ponoči zgodi nekaj. Vedno me je bilo tega malo strah.
Razmišljam celo o tem, da bi spala v ločenih spalnicah, vendar mi ta rešitev sploh ne diši, saj bi rada spala skupaj. Svetovala sem mu, da gre do zdravnika, vendar odklanja pomoč. On tega ne vidi kot problem, mi niti ne verjame, kaj se ponoči dogaja, mene pa je ponoči vedno bolj strah zaspati ... Prosim za pomoč, kam oz. na koga se naj obrnem ali vsaj kakršno koli zagotovilo, da te motnje spanja niso nevarne za oba.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Kljub vašemu natančnemu in slikovitemu prikazu težav, s katerimi se sooča vaš mož in posledično seveda tudi vi, vam lahko zgolj svetujem, da se pogovorita z lečečim zdravnikom, da se opravi preiskave, ki bodo potrdile oz. izključile morebitne organske razloge za težave, ki jih opisujete in za katere vam seveda nihče ne more zagotoviti, da ne predstavljajo nevarnosti – tako za vašega moža kot tudi za vas.

Lep pozdrav!
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

3. 09. 2013 12:40:16
Moj predlog pred odhodom do zdravnika:
Nastavita kamero, ki naj snema ponoči (obstajajo takšne, ki snemajo le ko zaznajo gibanje - cenovno niso tako drage). Morda bo vaš partner dojel, da se nekaj dogaja. Ker kar tako na besedo verjeti, da je bil v grozilni drži proti vam je res težko, še posebej, če imata sicer ljubeč in normalen odnos. Poskusita s kamero in potem skupaj poglejta posnetke, v miru se pogovorite z njim in se poskusita dogovorit za obisk pri zdravniku.

Sicer pa če so tale obdobja nočnih nemirov različna, malo razmislita kaj se mu dogaja v tistem obdobju. Ali je v stresu (doma, služba), ga kaj nasplošno teži, so kakšne težave ...

To je zgolj moje laično mnenje.

lpp
15. 11. 2018 07:52:05
Ker imam z mozem iste probleme kot ste jih vi opisala me zanima ce sta kaj resila oziroma ce mi zaupate na joga ste se obrnili za pomoc