Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Fantovo slabo obnašanje


Vprašanje:

Pozdravljeni.

S fantom sva skupaj že skoraj tri leta. Imam ga rada, vendar me njegov odnos do mene čedalje bolj moti. Ne vem kaj mi je bilo, da ga nisem pustila že pri drugem mesecu, ko sem ugotovila, kakšen v resnici je. Toda obljubljal je, da se bo spremenil, a se žal ni. Problem je v njegovem obnašanju ne samo do mene, ampak tudi do drugih. Ljudi namreč po domače povedano »zabija nazaj«, tudi ko ga nekdo nekaj povsem lepo vpraša ali pa se v družbi nekaj povsem normalno pogovarjamo. Ne vem zakaj to počne, toda tega ne prenesem več. Nima nikakršnega odnosa in bontona glede tega, najhuje pa je, da zanj njegovo zabijanje sploh ni zabijanje in to tako občutim samo jaz, ker sem preveč občutljiva. Pa vendar, to je opazila že moja mama in mi tudi povedala, da je človek, pri katerem bom morala biti tiho in biti do njega solidna. Torej lep, prijazen odnos, sicer ne ve kaj bo. Sama pa takega odnosa ne morem več imeti, ker enostavno ne dobim od njega to kar pričakujem. Sicer mi govori kako me ima rad itd., mi kupuje stvari, toda kaj, ko besedno potem vse pokvari s svojim zabijanjem in vzkipljivostjo. Prav bojim se ga kaj vprašati ali pa mu kaj reči, ko ne naredi prav, ker mu je vse takoj preveč.  Pa kaj mu je? Kakšen človek je to in kako naj razumem to njegovo vedenje? Čedalje bolj sem razočarana  in obupana, ker se ne vidim več v prihodnosti z njim. Vem, da bi marsikdo rekel, pusti ga in najdi drugega. Toda skupaj sva že kar nekaj časa in ga imam rada, toda ne vem, če za naju obstaja rešitev. Sama mu ne morem pomagati, da bi se spremenil, saj že tako, ko mu kaj rečem, pravi, da ni moj otrok, ki bi mu govorila kaj naj počne. Ne morem več tako, pa četudi me ima še tako rad, kakor pravi. Toda kako je potem lahko takšen do svoje punce?

Kaj svetujete?

Odgovor:

Spoštovana,

vzorce je vsekakor zelo težko spreminjati se jih pa zagotovo da, če si to nekdo zares želi in na tem dela. To še posebej takrat, ko nekdo dejansko začuti, da vedenje, reakcije, komunikacija ..., ki jih uporablja niso konstruktivne. Težava pa nastopi, ko neko vedenje "deluje", ko nekdo z določenim vedenjem doseže svoje namene, takrat pravimo, da tudi drugi omogočajo tistemu tako vedenje.

Mislim, da morate svojemu fantu jasno povedati svoje meje (katere si morate najprej sami postaviti in se jih držati) in potem bi vama jaz predlagala obisk psihoterapevta, da bosta lahko jasno razumela kaj se dogaja, zakaj fant s svojim vedenjem sramoti vse okoli, sam pa tega ne čuti - verjetno pa je sam v sebi najbolj ponižan.
Če ne bo želel sodelovati, pa morate sami sebi vprašati kaj si želite in kaj pričakujete od partnerskega odnosa. In ne pozabite - za odnos sta potrebna dva!

Lepo vas pozdravljam!

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal