Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Verbalno nasilje


Vprašanje:

Pozdravljeni. Prosila bi vas za pomoč. S partnerjem sva poročena eno leto in že skoraj od začetka je problem njegovo ljubosumje in verbalno nasilje. Vsaj jaz njegove besede občutim kot verbalno nasilje. Če pride med nama do nesporazuma, dostikrat oz. praktično vsakokrat poslušam psovke kot so p* ... Sama nikoli nisem in nikoli ne uporabljam takšnih žaljivk, tako sem naučena, pri nas doma nikoli nihče ni preklinjal. Ravno obratno pa je pri njegovih starših. Oče se enako obnaša do mame in jo obklada z vsemi mogočimi žaljivkami. Sama mislim in sem mu tudi že povedala, da me ne čudi, da je tak kot je, če je moral vse to poslušati in prenašati vse svoje življenje. Sam se zaveda, da to kar počne ni vredu, da ni sprejemljivo, vendar vsakič znova opravičuje svoje izpade s tem, da ga jaz sprovociram, da sem jaz kriva za to. Kako naj dosežem, da bo dojel kaj je prav in kaj ne? Kako lahko sama dosežem vsaj majhen napredek? In seveda, na koga se lahko obrnem, da bi šla na partnersko terapijo? Rada bi res kakovostnega terapevta, ki nama bo pomagal. Mi lahko svetujete?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Dejstvo je, da nosi partner velike rane iz otroštva. Je v svoji biti ponižan in razvrednoten, zato tudi ponižuje in sramoti druge ljudi okoli sebe! Drugo dejstvo pa je, da sedaj ni več otrok in da lahko kot odrasla oseba naredi nekaj, da spremeni destruktivne vzorce.

Izredno dobro se mi zdi, da si želita iti na terapijo, kjer bosta lahko preko razumevanja začela te destruktivne vzorce spreminjati. Pomembno je, da si sami ne dovolite, da vas ponižuje, saj mu s tem to vedenje nadalje omogočate! Prav bi bilo, da mu rečete in se tega držite, da lahko govori o tem kaj čuti, kako doživlja določeno stanje, ki se dogaja znotraj njega, nikakor pa ne sme izrekati poniževalnih besed! Če bo z njimi nadaljeval brez, da bi se pošteno in vidno trudil, to pomeni, da mu vajin odnos ni tako pomemben, da se ne potrudi dovolj ... temu sledi, da se boste morali vprašati, če si želite v takem odnosu vztrajati!

Vsekakor pojdita na terapijo ... kamorkoli ... ne glejta tukaj na distanco terapevta ali denar!

Lepo vas pozdravljam!


dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

19. 09. 2013 19:50:53
Poročena sta eno leto,kako dolgo se pa poznata? Menda ni začel z žaljivkami šele po poroki?Če jih nosi, kot dediščino otroštva, potem so del njegove kulture,morda se sploh ni zavedal,da bi lahko koga žalile ali bolele.Prav je,da mu to poveste,da si tega ne dovolite in mu prepoveste.Dovolj velik je,da bo to nerodno obnašanje sčasoma opustil,če mu je do odnosa in do tega,da bosta srečna skupaj in se ne bosta ubadala z valjenjem krivde drug na drugega in z žaljivim vedenjem.
Ali pa se dogovorita ,enkrat, ko bosta dobre volje,za sankcijo,"kazen",vsakič, ko bo izrekel besede na "p","k",.....naj v hranilnik vrže 1 evro,pa da vidimo!

Želim vama prijazno in ljubezni polno drugo leto zakona.