Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Partner ni dovolj dober zame?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

sem v odnosu, kjer se mi zdi, da levji delež »oddelam'«sama. S partnerjem imava sina,ki hodi v vrtec. Strinjava se, da rada delam, da mi delo daje energijo, kar izvira iz moje družine. Starši so vse otroke naučili delati, nikoli pa se nismo ukvarjali s čustvi. Partner izvira iz popolnoma nasprotne družine: nikoli mu ni bilo treba delati, od njega niso ničesar zahtevali v smislu storilnosti oz. so bile to manjše stvari, imel pa je 100 % mamino ljubezen, razumevanje, podporo, oče je bil v vzgoji veliko manj prisoten. Najin odnos je poln očitanj: jaz partnerju ne znam kazati čustev in mu dajati občutka vrednosti, ki mu po njegovem pripada, on meni ne daje varnosti v smislu storilnosti.  Glavnino prihodka prinesem jaz, poleg tega pa opravim še glavnino domačega dela. Svojo službo doživljam kot stresno, imam sicer hobije, s katerimi poskrbim za fizično pripravljenost, sicer pa se ves čas le praznim. Skrbi me za materialno varnost naše družine, saj bo partner kmalu brez službe. Nedolgo nazaj sva ugotovila, da ne zasluži niti toliko, da bi pokril stroške, če bi živel sam. Očita mi, da zanj nimam časa, da se mu ne posvečam, da je peto kolo, meni pa je nerazumljivo, kako lahko več ur na dan igra računalniške igrice in si ogleduje porno filme. Meni, da s tem, ko sina spravi v vrtec in ga pobere v vrtcu, naredi toliko, da bi ga morala nositi po rokah in na vse pretege hvaliti.
Ko mu povem, da pričakujem od njega več pomoči, pravi, da je izjemno priden ter naj lepo delam z njim in bom imela vse, kar hočem. Mi lahko prosim pojasnite, kaj se dogaja v najinem odnosu? Sem mar res slepa kura, sem preveč zahtevna? Postajam vase zaprta, vidim se v negativni luči in že nekaj časa razmišljam o ločitvi.

Mi lahko prosim svetujete? Vnaprej hvala.

Odgovor:

Spoštovani!

Vajin odnos je na kar nekaj točkah ranjen. Predvsem pa so vajina pričakovanja drugačna in to vnaša zelo velik del težav v vsa nadaljna nestrinjanja, kot je na primer izkazovanje ljubezni.
Menim, da je materialna preskrbljenost in s tem varnost znotraj družine izredno pomemben element za samo mirnost duše. Vsekakor bi morala partnerja oba poskrbeti za to, da bi temu bilo tako in menim, da je nedopustno, da mož skorajda ne prinaša domov denarja potem pa se igra in meče tako pomemben čas v smeti.
Tukaj bosta morala najti skupni jezik, če bosta želela iti naprej. Predstavita si oba videnja, kako si želita živeti, kaj je za koga pomembno, kako vidita način življenja, ki ga želita živeti - če se le ta močno razlikuje se bosta v nadaljevanju skupne poti le še dodatno pohabila in bila nesrečna. Če so možne skupne poti, pa je vsekakor vredno in dobro narediti vse, da prideta v tirnice in se najdeta in tako vzpostavita skupno pot, ki bo zadovoljevala oba. Poiščita pomoč!

Lep pozdrav!

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal