Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ščitnica


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Vprašala bi za moj izvid ščitnice, se ne spoznam prav nič: TSH 0,00; FT3 13,40; FT4 28,32. Nato mi je zdravnik za ščitnico naredil UZ: desni reženj meri 17 mm X 15 mm, levi 18mm X 16 mm. ščitnica je grobe, nehomogene srukture, brez nodusov. Trahea ni dislocirana ali utesnjena. Koža je topla, suha. Dlani so vlažne. Tremorja rok ni. Ščitnica ni palmatorno povečana, je trša, pomična, na otip ni boleča. Penbertonov znak je negativen. Bulbomotorika b.p., venice niso vnete, širša desna očesna reža. Bolnica je evpnoična innormokardna 93/min., RR 117/83. Počutim se nervozno, utrip srca imam preko 100 na min, zelo sem utrujena brez volje, potim se v glavo nenormalno, hujšam nič, zelo se mi tresejo roke in sem dobila hripav glas.

Najlepša vam hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana,

Gre za preveliko delovanje ščitnice in za povišane vrednsoti T3 in T4 hormona v krvi, kar je povsem zavrlo vzpodbujajnje ščitnice. Menim, daa mora specialist za ščitnico določiti terapijo, tablete. Vaša ščitnica potrebuje zdravljenje. Po tem, ko se z zdravili uravna delovanje ščitnice, se boste bolje počutili. Kar pogumno!

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.