Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nizek srčni utrip


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje, vsak dan si merim pritisk in še srčni utrip. Pritisk je skoraj vedno normalen in z njim nimam težav. Skrbi pa me bolj za srce,saj skoraj nikoli ni srčni utrip nad 60 utripov na minuto (sama sem zaključila zdravstveno šolo, zato vem kakšni so normativi) ... Srce mi bije od 45 do 57 na minuto, stara sem 20 let. Nikoli nisem imela nobenih problemov da bi me kaj tiščalo v prsih ali pri srcu, ukvarjam se tudi s športom, vendar nisem intenzivna športnica, kajti pri njih je takšen utrip normalen. Je pa res, da veliko telovadim in imam kar veliko kondicije. Ali mogoče veste, kaj bi lahko bil razlog za tak srčni utrip?

Že vnaprej hvala za odgovor!

Odgovor:

Vesel sem te, saj si ena bolj redkih, ki ima dobro kondicijo in ki rekreira"za sebe". To dokazuje tvoj srčni utrip. Niso le športniki, ki imajo nizek srčni utrip, ampak tudi tisti, ki se rekreirajo kontinuirano. Klinično nimaš nobenih težav, zato ni potrebno, da razmišljaš, da je kaj narobe. Tvoje srce ima enostavno takšno kondicijo, moč, da že z manjšim številom udarcev zmore zadostno cirkulacijo. Tako bi te jaz ocenil po vsem, kar si napisala. Če boš imela možnost, lahko tudi na napotnico, pa zaradi sebe opravi CEM preiskavo, kjer te bodo na traku stestirali. Boš videla,koliko zmoreš in še, če imam jaz prav.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.