Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina pri srcu


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Sin, star 13 let, ima že nekaj časa občasne bolečine na levi strani srca. Pojavi se naenkrat, vedno v mirovanju. Frekvenca pojavljanja je enkrat na mesec ali tudi 2 x na teden, ni nekega pravila. Sin opisuje bolečino, kot da bi mu hotela žila počiti. Ko nastopi bolečina, si niti ne upa normalno zadihati, saj je takrat še huje. Bolečina traja običajno minuto ali dve. Danes se je prvič od bolečine zbudil ob 4. uri zjutraj. Trajalo je kar pol ure, da je bolečina popustila. Sin se sicer ukvarja s športom, vendar se to med treningom ali tekmo nikoli ne zgodi. Ker imamo doma merilec tlaka, občasno tudi njemu zmerimo tlak in občasno merilec pokaže znak aritmije. Je lahko to kaj povezano? Je potreben obisk zdravnika?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Kar opisujete, govori za tipično in dosti pogosto pojavljanje (tudi pri mlajših) bolečine na račun draženja medrebrnega živca v predelu srca. Vznemirljivo je to, da je bolečina na strani srca, verjetno v steni prsnega koša in ne zaradi srca. V fazi pojava bolečine ne upa vdihniti, ker se bolečina poveča, v parih vdihih pa izzveni, je ni več. Vsekakor je potrebno oditi k zdravniku, pregledati hrbrtenico, od koder ta živec prihaja in gre okoli prsnega koša. Možno je tudi, da se zaradi hitre rasti pojavljajo te bolečine. Potrebna je razumna razlaga, ki vas bo pomirila, ko se bo to zopet pojavilo, da boste vedeli, kaj se dogaja. Vsi hočemo otrokom zagotoviti varnost in zdrav razvoj.

Lepo pozdravljeni!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.