Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pekoč občutek v anusu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Pred leti so se mi občasno začele težave z analnimi razpokami. Sicer nič hujšega, vedno sem dobil nitroglicerinsko mazilo in zadeve se je v nekaj tednih brez težav sanirala! Lani pa sem imel zopet težave in sem mislil, da je razpoka. Izkazalo se je, da so bili notranji hemeroidi (povečani notranji vozliči), katere so mi v proktološki ambulanti nekajkrat podvezovali. Skratka težava je v tem, da imam od takrat dalje v danki tak rahlo rahlo pekoč, morda prej nenavaden občutek. Ko se zjutraj zbudim je v redu, po veliki potrebi ali pa tudi brez potrebe, pa postane zadeva tekom dneva občutljiva in rahlo neprijetna. Zadeva momentalo izgine takrat, če s kazalem od zunaj na hitro zmasiram anus, vendar le za kratek čas. Zanima me prav tako, kako dolgo po nastanku analne fisure (razpoke) lahko nitroglicerinsko mazilo še uporabljam? Namreč niso mi znani stranki učinki tega mazila. Bojim se namreč, da so vsa ta mazila vplivala na stanšanje sluznice in je neprijeten občutek ravno od tega? Prav tako sem nekje zasledil, da pretirano umivanje anusa naj ne bi bilo dobro, kajti porušiš menda neka ravnovesja. Vprašam zato, ker je morda tudi to pri meni težava, saj grem po vsakem odvajanju pod tuš in si anus temeljivo izperem, saj mi je bilo svetovano naj se ne brišem z WC papirjem, ker poškoduje sluznico in naj grem raje na bide. Torej anus si umijem vsakič po odvajanju blata ter še enkrat zvečer, ko grem pod tuš, vendar brez mil, zgolj z vodo. Ali lahko še kaj drugega naredim v tej smeri? Kar se tiče proktološkega pregleda bi šel nanj, vendar se malo bojim, saj sem relativno nagnjen k analnim razpokam. Bojim se, da ko mi bodo zopet šli z nastavkom v anus, da bo prišlo do razpoke! Prav tako pa potencialno sumim, da so zopet notranji vozliči povečani in me od tega minimalno rahlo peče.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Odgovarjam na obe vprašanji naenkrat. Najprej bi bilo dobro vedeti, kaj o vaši starosti. Da se ne bi zaleteli samo v vozle in črevesne razpoke, ki se vam ponavljajo. Vem, da so neprijetne in se pri nekaterih javljajo pogosteje, po navadi takrat kadar trdo odvajajo. Vidimo pa jih tudi ob kaki driski, ko redko in agresivno blato poškoduje sluznico. Za nego in zdravljenje vnetega zadnjika je na razpolago precej zdravil. V zadnjih letih je dobrodošla uporaba nitroglicerinskih mazil, ki omogočijo, da popusti krč mišice zapiralke, ki je razgaljena na mestu razpoke. Tako mazilo učinkuje farmakološko samo na krčenje mišice, nikakor pa ne na sluznico. Bolj škodljiva je uporaba običajnih mazil za nego zadnjika, ki praviloma vsebujejo tudi kortizonske preparate, ti resnično po dolgotrajni uporabi lahko stanjšajo sluznico, zato vedno svetujemo, da se jih uporablja krajši čas in se zdravljenje ponovi po določenem presledku.

Glede umivanja smo v naših nasvetih že velikokrat pisali. Ljudje živijo v prepričanju, da bo skrbna higiena pomagala pri težavah zadnjega črevesa. Vlaga okrog zadnjika prav gotovo škoduje, predstavljajte si samo svoje stanje kadar imate vlažne vetrove. Ob umivanju se redko kdo temeljito osuši, zato ta vlaga vedno ostane. Pri uporabi mila ali šamponov pa se koža dodatno še razmasti zaradi tega izgubi svojo zaščito. Pri nas vedno svetujemo, da v času vnetja in težav z zadnjikom, pričnemo negovati okolico črevesa z olivnim ali šentjanževim oljem, ki kožo zaščiti. Z nežnim brisanjem pa se odstrani tudi morebitne ostanke umazanije.

Kot sem že dejal na začetku ne vem nič o vaši starosti, o morebitnih preiskavah programa SVIT ali preiskavah celega črevesa, ki bi jih bilo ob ponavljajočih težavah vsekakor pametno narediti. Sam pregled zadnjika prav gotovo ne povzroči poškodbe sluznice, imajo pa bolniki pogosto vtis, da je to lahko škodljivo za črevo. Vsak tak pregled nam omogoči boljši uvid v trenutno situacijo in ga naredimo takrat kadar menimo, da je potreben, zato z nobenim pregledom ni pametno odlašati.

Verjetno bo koristno, če si pogledate še kake moje stare odgovore na Vivinem portalu. Prav gotovo boste našli kak uporaben nasvet, ki bomo morda odgovoril na vašo težavo, ki se vam lahko kdaj kasneje še pojavi.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.