Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Otroci ne marajo najinega partnerstva


Vprašanje:

Spoštovani!

Po ločitvi zakona, iz katerega izhajajo trije otroci, sem se navezala na prijatelja, prav tako ločen, dva otroka. Krasno se razumeva in uživava v sicer redkih skupnih trenutkih, saj nama službi, oddaljenost in otroci to uspešno preprečujejo. Pojavil pa se je še problem, na katerega ne jaz ne on nisva računala. In sicer - njegov 13 letni sin in moja 11 letna hči se nikakor ne moreta sprijazniti z novim razmerjem očeta oz. mame. Zlasti moja hči do prijatelja goji sovražen odnos, komunikacija je omejena le na kratke in odrezave odgovore, po sili razmer. Zavrača priložnostna darilca, ki ji jih namenja, kadar sva sami, žaljivo govori o njem, ko pa je na obisku, naju hoče imeti ves čas pod nadzorom in se niti za trenutek ne umakne ... Ob telefonskem pogovoru z njim tečnari ob meni, s komentarji ovira pogovor, skratka, na vsak način hoče preprečiti pogovor in kakršnekoli stike med nama. Tudi prijatelj ima podobne probleme s svojim mlajšim sinom in zaenkrat se še trudiva, da bi se pred otrokoma čim manj izpostavljala. Veva pa, da v nedogled to ne bo šlo. Prijatelja imam rada, a se bojim, da sklepanje kompromisov ne bo dolgo možno in si obetam velike probleme s hčerko, ki je na pragu odraščanja. Z njo sem opravila že en konkreten pogovor. Razložila sem ji, da bodo otroci pri meni vedno na prvem mestu, vendar pa imam lahko tudi jaz prijatelja, ki bi mu tudi rada namenila nekaj svoje pozornosti, zlasti takrat, ko so otroci s svojim očetom in me pesti osamljenost.

Kaj naj storiva, pomagajte, svetujte...

Odgovor:

Spoštovani.

Starševsto in partnerstvo sta dva sistema, ločena sistema, ki pa se medseboj povezujeta. Kot prvo se je pomembno zavedati, da otroci ne morejo urejati našega življenja po njihovih željah, kajti na ta način se jim poda vloga in odločanje, ki ni njihova domena. To trenutno vidva delata (se trudita, da se ne bi skupaj izpostavljala) in jima s tem omogočata, da tako otroka ravnata dalje, saj njuno vedelje obrodi sadove, deluje! Otroci bodo sprejeli, ko bosta vidva v polnosti sprejela, kako si želita biti in vaju ne bo to strah pokazati in živeti. Še vedno se otroke normalno vključi v objeme tudi v primeru, ko se vidva stisneta in pride kdo med vaju stisnita še tega otroka, ko kdo prinese pozornost naj jo z veseljem da in pusti, da otrok vzame. Če ne vzame, lahko darilo brez besed pospravite vi. Do otrok pa se obnašajte normalno ljubeče, kot takrat, ko ste sami z njimi.

Življenje je še vedno vaše in vi ga živite. So pa ločitve težke in ponavadi je zadaj še grdo govorjenje in nesprejemanje drugih partnerjev s strani bivših partnerjev, ki to velikokrat izražajo pred otroci oziroma otroke izrabljajo in jim s tem kar najbolj škodujejo. To je pogosto tudi razlog za takšno vedenje otrok. Ko ločitev resnično sprejmeta (čustveno) oba ločena partnerja, se grdo govorjenje preneha in takrat tudi otroci ponavadi zlahka sprejmejo nove partnerje.

Lepo vas pozdravljam!
dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal