Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Razlaga RTG izvidov


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni.

Na vas se obračam v upanju, da mi boste pomagali razjasnit izvid, ki sem ga dobila, ko sem šla na RTG hrbtenice. Stara sem 27let in imam pogoste bolečine v hrbtenici in velikokrat me tudi peče v odzgornem delu. RTG torakalne hrbtenice v dveh projekcijah : Zmerno dekstrokonveksna deviacija z manjšo rotacijo segmentov. Fiziološka kifoza je še nakazana. pedikli so še izraženi. I.v. prostori so primerno široki. Polstranski posnetki vratne hrbtenice: Manjša komaj nakazana stenoza i.v. foramna med segmenti C3-C4 desno ter v manjši meri C4-C5 kjer je viden manjši dorzalni osteofit. ostali formani so primerno široki. RTG vratne hrbtenice v dveh projekcijah: Poudarjena fiziološka lordoza vratne hrbtenice ter zmerna dekstrokonveksna deviacija. I.v. prosto niso bistveno zoženi.

Lepo prosim za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana.

Z ozirom na 27 let se ne pričakuje velikih sprememb. Vseeno pa ste bili zaradi težav, ki jih imate, poslani na RTG slikanje. Kjer se tako v prsnem kot tudi v vratnem delu hrbtenice vidi SKOLIOZA, ki je rotacija po vzdolžni osi v vašem primeru v desno in sicer zmerne stopnje, torej ne prehudo, saj so tudi medvretenčni odnosi ohranjeni. Zaradi te rotacije namreč lahko pride do utesnitve medvretenčnih prostorov in utesnitve živcev, ki na vsakem nivoju izstopajo iz hrbtenice in tega pri vas ni, kar je dobro. Manjše spremembe, kot so minimalna zožitev med 3 in 4 ter med 4 in 5 vratnim vretencem, ter ter majhen osteofit, zrastek niso pomembne. Vsekakor pa vam vse te spremembe delajo težave, ki se jim boste lahko izognili v prihodnosti, dolgoročno le z rednimi vajami za hrbtenico, ki vam jih bodo pokazali na vsaki fizioterapiji.

Upam, da sem dovolj razložil, lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.