Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pustolozna psoriaza


Vprašanje:

Pozdravljeni,

že nekaj časa se matram s pustolozno psoriazo. Na dermatologiji sem uporabila že vsa možna sredstva, a žal nič. Sama si pomagam tako, da si na podplat dam gazo in čez to polivinilasto vrečko in bombažne nogavičke. Sedaj je pa problem, ker je poletje in ne vem kako in kakšno obutev naj si omislim, ker vidim, da ko si to naredim, teh mehurjev skoraj nimam. Prosila bi vas, če mi lahko kako pomagate.

Z lepimi pozdravi!

Odgovor:

Pozdravljeni,

pri takem obolenju kože postane pacient sam sebi najboljši zdravnik. Dermatologi pri temu lahko pomagamo tako, da ko stanje vidimo, predpišemo mazila oziroma zdravila glede na klinično sliko in ob kontrolnem pregledu ocenimo učinkovitost terapije. Po potrebi dodamo, zamenjamo ... Na razpolago imamo kar nekaj vrst mazil in ni univerzalnega pravila, da je eno dobro za vse. Sklepam, da si podplat namažete in potem ovijete z gazo in polivinilom. Tako metodo imenujemo terapija z okluzijo in velja za bolj učinkovito, ker delovanje mazila usmerja v kožo.
Tudi glede obutve velja pravilo, da boste sama ugotovila, če lahko nosite usnjeno obutev ali iz umetnih materialov...  Verjetno je ob vročini bolje nositi odprto obutev.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.