Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Posledice meningoencefalitisa


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Odločila sem se, da vam pišem, čeprav dvomim, da lahko kaj spremenim. Mogoče pa le dobim kakšen nasvet. Kot otrok sem prebolela meningoencefalitis. Bilo je kar hudo, kar nekaj časa sem bila nezavestna, na novo sem se učila govoriti in hoditi. Vsekakor uspešno. Vendarle pa opažam določene težave, ki mislim, da so posledica meningoencefalitisa. Ko sem zbolela sem bila stara 6 let, zdaj jih imam 28. Po meningoencefalitisu težje prenašam sonce, občasno me boli glava. Takrat mi pomaga, da si glavo zavežem s kakšno coto. Ne vem, ampak tako zmanjšam pritisk. Malce nenavadno. Občasno vzamem tableto proti glavobolu. Po navadi mi še kar pomaga. S tem sem se naučila živeti. Drugače imam tudi težave s koncentracijo. Mislim, da je tudi ta težava deloma posledica meningoencefalitisa. V osnovno šolo sem šla leto kasneje. Prav zaradi tega. Zaradi svoje marljivosti sem jo uspešno končala. Kasneje tudi gimnazijo, vendar težave sem imela in jih še imam. Največja težava, ki me še zdaj ovira je ta, da nisem sposobna zbrano poslušati, ko kdo bere, tudi ko poslušam koga po radiu. Ne vem, takrat sem odsotna, ne dojemam besed. To je zame zelo moteče. V šoli sem imela težave s tujimi jeziki, ker nisem slišala pogovora, ki smo ga poslušali predvajanega po kaseti, mislim, nisem ga razumela, doumela. Včasih tudi odplavam v navadnem pogovoru. Ampak to še nekako gre. Jaz fizično slišim, včasih le slišanega ne dojamem. Zanima me, kako lahko to izboljšam, če lahko. Berem tudi precej počasi. Spet zaradi dojemanja besed. Zdi se mi, da je to posledica meningoencefalitisa. Rabim več časa kot ostali, čeprav še nekako gre, ker nisem tako zelo neumna. Žal pa fakultete nisem dokončala. Vse večje težave mi je povzročala koncentracija. Slike z ekg pokažejo določene nepravilnosti teh valov, vendar pa je bil odgovor vedno, da se ne da nič narediti. Zdaj me zanima samo dodatno mnenje. Magnetna resonanca tudi ni pokazala nič posebnega. Je pa od teh preiskav minilo tudi že precej časa. Jaz pa zdaj prvič mogoče več o tem govorim. Zraven pa me je spremljala še depresija.Težave pa mi je zakuhala še obsesivno kompulzivna motnja. Vse uspešno premagujem. Bi se morala obrniti še na kakšnega nevrologa? Lahko pridem do vas?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Težave, ki jih opisujete (glavobol, težave s koncentracijo, utrujenost..) so seveda lahko posledica meningoencefalitisa. Ali zaradi depresije jemljete kakšna zdravila?

Seveda se lahko naročite v ambulanto, na Polikliniki. Osebni zdravnik vam mora izdati napotnico, pa se prijavite k meni na pregled (da vas pregledam, pregledam vse dosedanje izvide), in da se pogovoriva, če se da kaj storiti.


Lep pozdrav!
asist. Senta Frol, dr. med., spec. nevrologije

Neaktiven

asist. Senta Frol, dr. med., spec. nevrologije

Nevrologija

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.