Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Utesnitev medianih živcev v zapestnih prehodih


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Moja diagnoza po pregledu na EMG-ju je SCC sensoria bil. 6.5.2013 sem naročena na ERGOMED-u, da dobim opornice za obe zapestji. V obeh rokah imam močne bolečine predvsem ponoči, nimam moči v rokah in ponoči imam mravljinčaste prste. Fiziatrinja mi je svetovala tudi konzultacijo pri plastičnem kirurgu. Ne pomagajo mi nobene tablete in bolečine ponoči so tako močne, da ne morem spati, kar mi otežuje normalno življenje. Sem iz Maribora in me zanima, kako dolgo se čaka na operacijo in kako poteka operacija in nadaljna terapija.

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana,

po vašem opisu gre za klinično zelo izraženo utesnitev obeh medianih živcev v zapestnih prehodih, kar je potrdila tudi nevrofiziološka preiskava. Malo verjetno je, da bo nošenje opornic bistveno izboljšalo vaše težave.
Pregled pri plastičnem kirurgu bo verjetneje potrdil, da potrebujete operacijo. Živec v področju zapestnega prehoda sprostimo v lokalni anesteziji s kratko ambulantno operacijo, ki traja med 10 in 20 minut. V področje zapestja boste dobili injekcijo lokalnega anestetika, ki omrtviči kožo med palčevo in mezinčevo kepo in mediani živec. Rez je dolg 1,5 do 3 centimetre. Skozenj vzdolžno prekinemo približno 5 centimetrov dolg ligament, ki z dlančne strani zapira zapestni prehod. V prehodu poteka stisnjeni živec skupaj s kitami za krčenje prstov. Po prekinitvi ligamenta se pritisk v prehodu zmanjša. Mravljinčenje in bolečine običajno prenehajo že v prvem dnevu po operaciji. Kožo zašijemo z nekaj šivi in rano zaščitimo z obližem in povojem. Po operaciji je dobro počivati z roko v pestovalni ruti nad nivojem srca, da zmanjšamo otekanje. Prste lahko razgibate vsako uro. Zapestja nekaj dni ne smete prepogibati. Prve dni lahko operirana roka boli in potrebovali boste zdravila proti bolečinam, ki vam jih bo predpisal kirurg. Šive običajno odstranite pri osebnem zdravniku 10. dan po operaciji. Brazgotino je dobro zelo čvrsto masirati z mastno kremo, da se predel zmehča in navadi na dotik.

Z roko nekaj tednov ne boste mogli opravljati težjih del. Povprečna odsotnost z delovnega mesta je en mesec. Avto lahko začnete spet voziti, ko roka ne bo več povita in bodo pooperativne bolečine izzvenele toliko, da boste lahko varno vozili. Praviloma operiramo eno roko, sicer bi po operaciji težko skrbeli zase. Z operacijo druge roke počakamo vsaj 2-3 mesece, da prva popolnoma okreva od posega.

Za vas, ki živite na Štajerskem, je najbolj praktično, da se naročite na pregled v Ambulanti za plastično kirurgijo, UKC Maribor. Ne vem kako dolge so tam čakalne dobe. V Ljubljanskem UKC je zaradi velikega števila bolnikov včasih treba počakati do enega leta. Če bi želeli, je mogoče operacijo opraviti tudi samoplačniško v bolnišnicah ali privatnih klinikah. Cena pregleda in operacije na eni roki je okoli 300 EUR.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.