Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako naj shujša bivši športnik?


Vprašanje:

Spoštovani!

Moj mož, star 80 let, nekdaj aktiven nogometaš se je po 40 letu zelo zredil. Od takrat se stalno ukvarja z raznimi dietami, zdravili, pripomočki - pa brez uspeha. Najprej shujša nato se še bolj zredi. Ima zvišan krvni pritisk, še vedno se ukvarja s športom (tenis,smučanje, hoja v hrib). Želi shujšati, pa ne more. Visok je 174 cm in tehta 108kg. Hvala za pomoč, lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

za bivše športnike je pridobitev mase po končani karieri tipična. Seveda, če ni sprememba ritma postopna. Če želi trajno shujšati, se mora izogniti dietam. Intervalno hujšanje z dietami pripelje do t.i. jojo efekta, posledica je pa čedalje večja telesna masa. Vzrok debelosti in zdravstvenih težav povezanih z njo je v večini primerov nepravilna prehrana. Spremeniti je potrebno prehranjevalne navade in se držati zdravega jedilnika, trajno in ne kot dieto. Za pomoč pri sestavi le-tega lahko poprosite nutricistko Mojco Cepuš, ki svetuje tudi na tem portalu.

Za njegova leta mu čestitam za tako aktivno življenje. Pozimi priporočam tek na smučeh, ker je relativno prizanesljiv do sklepov in odlična kardio vadba. Poleti pa kolesarjenje. Alpsko smučanje in tenis se mi osebno zdita pregroba športa, predvsem za kolena. Cilj naj bo predvsem čim daljša vadba (90 min do 2 h) na primernem nivoju. Če poenostavim, za vsako uro lenarjenja, naj bo tudi ura vadbe. Predvsem zato, ker težavnost ne more biti na nivoju let, ko je treniral nogomet. Za vsako spremembo od preizkušenih vadb pa je najbolje, če se posvetuje z osebnim zdravnikom.

Lep pozdrav
 David Ilar

Aktiven

David Ilar

Rekreacija Diete in hujšanje Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal