Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mravljinčenje in težave z prebavo


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Stara sem 28 let in imam stalno mrzle roke in noge, tudi v zaprtih prostorih. Dnevno me mravljinči pod levim kolenom, okoli ust in po vratu. Težave imam z napenjanjem, vetrovi, večkrat tudi krči v črevesju ter prebavnimi zastoji. Prav tako več kot 5 mesecev nimam menstruacije. Bila sem na vseh možnih preiskavah ... od MRI glave, do preverjanj blokad pri živcih in vse je bilo BP. Dnevno hodim na odvajanje blata vendar je le to otežkočeno. Vsakič imam občutek, da potrebe nisem opravila do konca. Prav tako imam problem z libidom, ki je odsoten.  V zadnjem času sem shujšala kar nekaj kilogramov in se zdravo prehranjujem. Od takrat so se mi tudi težave začele. Lepo prosim za nasvet saj sem že popolnoma obupana.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Težave, ki jih navajte niso tako redke. Občutek nepopolnega izpraznjevanja ima lahko različne razloge. Pri slabem iztrebljanju so pogosto povečani notranji vozli, ki dajejo občutek, da je v črevesu še nekaj ostalo. Drugi možni vzrok so težave zaradi ohlapnega črevesa, ki se nariva proti zadnjični odprtini in prav tako daje občutek nepopolnega izpraznjevanja. Ta težava je pogostejša pri ženah, ki so večkrat rodile, kar je pri vaši starosti verjetno, vendar podatka o porodu niste navedli. Vsekakor bi bilo pametno, da vas pogleda proktolog. Lahko se oglasite tudi pri nas. Prijavite se na spletni naslov, ki ga dobite na medmrežju.

O splošnih težavah s prebavo, ki jih omenjate smo že veliko pisali. Morda bi bilo prav, če si to ogledate: viva.si/Strokovnjaki/Podrobnosti/39/Pavle-Ko%C5%A1orok. Ker se to ponavlja že nekaj časa, bi bilo pametno napraviti koloskopijo, kjer bi se natančno videlo, kaj je z vašim širokim črevesom. Včasih je razlog za takšne težave alergija na hrano ali v zadnjem času zelo "moderna" laktozna intoleranca. Zaradi bolečin in mravljinčenja ste verjetno že bili na pregledu pri nevrologu. Tak izvid bi vsekakor lahko marsikaj pojasnil.

Pri nas za poživitev delovanja črevesa pogosto svetujemo samoklistiranje, ki gotovo pomaga, vendar moraš imeti do tega pozitiven odnos in moraš to prakso delati sam. V začetku ni nič nenavadnega, če je človek neroden. Z dobro voljo, pa se tega navadiš in takšna "aerobika za črevo" prav gotovo pomaga. Najvažneje pa je, da ne škoduje.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.