Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prenehanje kajenja - problemi z zaprtostjo


Vprašanje:

Spoštovani,

pravkar je potekel en mesec od kar ne kadim. Preje nikoli nisem imela problemov z odvajanjem blata. Vsako jutro cigareta in kava, točno ob uri in to je to. Sedaj pa groza. V tem mesecu mi je tehtnica pokazala 5 kg več. Prva dva dneva sem res jedla sladkarije, potem sem temu naredila konec in sem jedla normalno tako kot prej. Nikoli v življenju nisem pila Donata na tešče, sedaj ga in to dva kozarca, zdravnica mi je dala neki sirup, da bi se stanje normaliziralo, pa se ne. V trebuhu čutim napihnjenost, da o obupno smrdljivih vetrovih ne govorim. Groza. Čutim, da bom eksplodirala. Vsak dan hodim po eno uro in pol, pa se nič ne zgodi. Jem sadje, zelenjavo, probiotične jogurte, sedaj sem poskusila še z lanenim semenom (to šele dva dni). Prepričana sem vase, da cigarete ne bom več pokadila, niti nimam te želje da bi jo (poiskala sem pomoč pri hipnotizerju), nisem si pa mislila, da bom imela z odvajanjem blata take probleme. Pijem čaje brez sladkorja, ampak z medom, da si vsaj malo potešim željo po sladkem. Rada bi samo vedela, koliko časa bo to trajalo, ker to je res hudo. Če grem v tednu dvakrat na blato je to že velik dosežek. Če le veste kaj v zvezi s to problematiko, mi prosim napišite. Kaj delam narobe, da se mi to dogaja, prehrana ? Kdaj približno se bo stanje po prenehanju kajenja normaliziralo oziroma , ali je to kar se dogaja z menoj sploh normalno. Stara sem 52 let, kadila sem pa 34 let.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani!

Najprej prisrčne čestitke, da ste prenehala s kajenjem, ki je res grda in nevarna razvada za kadilca in sočasne pasivne kadilce. Kajenje je dokazan razlog za visoko obolevnost za rakom pljuč.

Ob prenehanju kajenja je razumljivo, da ste se srečali s težavami, ki se v takih primerih pojavijo. Telo izšče neki nadomestek. Opisali ste, da so bile za vas to sladkarije, ki ne vsebujejo balastnih snovi, zato se ostanki nabiranjo dalj časa in se pri tem zasušijo. Vsekakor je pametno uživati hrano z dovolj ostankov. V pomoč pa so tudi mehčala, ki jih opisujete tudi vi - Donat, sirupi. Taka mehčala je potrebno jemati sproti. Potujejo skozi prebavila in poskrbijo, da se blato ne zasuši.

Zelo rad poudarjam, da je samoklistiranje eden od načinov, ki najmanj obremenjuje prebavila, jih pa učinkovito vzpodbudi. Potrebno se je samo naučiti pravilne tehnike samoklistiranja in to sprejeti kot koristno navado. Bolnikom pogosto opišem to odvajanje kot "aerobiko za črevo". Mlačna voda, ki jo smemo tudi piti, prav gotovo ni škodljiva, če je vlijemo v črevo. Črevo se raztegne, kar je najboljši dražljaj - na kar se skrči in izloči črevesno vsebino - vodo in iztrebke. Če ne greste na stran drugi dan, se vsekakor klistirajte. Na vzhodu je čiščenje telesa pomemben del filozofije življenja. Iz njihove prakse lahko sklepamo, da je to neškodljiva navada, ki jo lahko vzamemo kot pomoč in vzpodbudo za lastno ukrepanje ob zaprtju.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.