Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povečane moške prsi


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Nekaj me zanima z zvezi z moškimi prsi. Star sem 19 let in že nekaj časa imam v prsih nekakršno kroglo, kadar je mrzlo zunaj se prsi skrčijo in se ne opazi zelo, poleti, ko sem pa na bazenu, pa se zelo opazi - kod da bi prsi nabreknile. Se da to kako odstraniti ali izgine samo od sebe? To imam približno 2 leti.

Prosil bi vas za nasvet.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Najverjetneje gre pri vas za blago obliko ginekomastije, kot imenujemo povečanje ene ali obeh prsnih žlez pri moškem. Pri prekomerno prehranjenih moških in dečkih gre lahko za kopičenje maščobnega tkiva v predelu dojk, kar imenujemo psevdo-ginekomastija. Največkrat so vzrok normalne hormonske spremembe, ki nastopijo pri novorojencih, pubertetnikih in starostnikih. Obstaja tudi vrsta redkejših vzrokov (različna zdravila, alkohol, droge, doping v športu, hormonske bolezni), ki jih izključi specialist pediatrije ali endokrinologije.

Čeprav so lahko povečane prsi občutljive na dotik, je ginekomastija običajno predvsem estetska težava. Prekomerno razvite prsi motijo tako mladostnike kot starejše moške. Predvsem mladeniči imajo lahko zaradi povečanih prsih hude psihosocialne težave.

Včasih se dojke zmanjšajo same, pogosto je potrebna kirurška pomoč. Ginekomastija v puberteti običajno izgine v 6 mesecih do 2 letih. Glede na to, da imate prsi povečane dve leti in se ne zmanjšujejo, vam svetujem pregled pri vašem zdravniku in po njegovi presoji pri enem od omenjenih specialistov.

Če težave ne bodo izzvenele in vas povečane žleze zelo motijo, boste potrebovali operacijo pri plastičnem kirurgu. Pri posegu povečano žlezo trajno odstranimo skozi majhen vrez na robu kolobarja. Če gre predvsem za maščobno tkivo, se lahko dojke zmanjša tudi z liposukcijo. Pogosto moramo izsesavanje maščobe in izrez žleze kombinirati. Pri zelo velikih in visečih dojkah moramo odstraniti tudi odvečno kožo, kar običajno pomeni nekoliko daljšo brazgotino.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.