Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Odpadanje dlake pri mački


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Pišem vam v zvezi s prekomernim odpadanjem dlak pri mački. Stara je 9 let in zadnjih pet let ji vsako pomlad začne odpadati dlaka po trebuhu in zadnjih tačkah, letos pa se je to začelo že takoj po novem letu. Predlani sem jo peljala k veterinarju, kjer so ji vzeli kri in pregledali ledvice, pa niso ugotovili ničesar. Rekli so mi, da je samo zelo občutljiva in mi dali prehranska dopolnila. Naj povem še, da ji je dlaka odpadla tudi okrog vratu, ko smo ji dali ovratnico proti klopom. Zdaj ji dajemo ampule, ki pa na mestu, kjer jih nanesemo, ne povzročijo odpadanja dlake. Mačka je sterilizirana; ko je bil poseg opravljen, je bila prvič breja, vendar so jo vseeno sterilizirali. Sicer je zelo ješča, pije, se igra in se normalno obnaša. Nima krast ali zajedalcev, dajemo ji ampule za klope in bolhe in še ene proti notranjim zajedalcem. Dajemo jih po navodilih veterinarja vsake tri mesece in v razmaku enega tedna.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni !

rabila bi še nekaj podatkov:

  • je muca zunanja ali notranja?
  • ali ji dlaka odpada sama ali si jo liže in puli, se praska?
  • v kolikem času ji spet zrase nova dlaka?
  • kako pogosto ji dajete ampule?
  • ste kdaj poskusili ampule zamenjati s kakšnimi drugimi?
  • katero hrano uporabljate?
  • je bil kdaj narejen pregled dlake?

Lep pozdrav!


 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

27. 03. 2013 09:55:30
Spoštovani,

pošiljam vam odgovore na dodatno postavljena vprašanja.

1. Živimo na deželi, tako da se mačka giblje tako zunaj kot v hiši (poleti je večinoma zunaj, pozimi pa veliko v hiši, tudi spi notri).

2. Dlaka odpade sama, nikoli se posebej ne praska, ne puli ali karkoli neobičajnega, niti ni nobenih znakov, da bi jo karkoli srbelo. Predvsem odpade na zadnji strani tačk in po trebuhu, tako da je recimo mačka po celem trebuhu brez dlake. Sedaj se pojavljajo manjša gola območja tudi po hrbtu.

3. Ko smo muco dobili, ji prvih nekaj let ni odpadala dlaka. Ko se je to začelo, je dlaka vsako leto odpadla na spomlad oz. proti poletju in je zrasla nova šele jeseni, nakar je imela mačka celo zimo lep kožuh, do naslednje pomladi. Tako se je dogajalo nekaj let, letos pa se je vse skupaj začelo že sredi zime.

4. Ampule dajemo približno na 3 mesece, za klope predvsem poleti, za notranje zajedavce pa tudi sicer, ker se sicer pojavijo beli "črvički" (trakulje?).

5. Kolikor se spomnim, dajemo vseskozi enake ampule (Profender za zajedavce in Frontline za klope).

6. Hrana: vse znamke konzerv in vrečk z mačjo hrano ter briketi - torej, kar se dobi v običajnih trgovinah. Občasno ji dajemo alpsko mleko in surovo meso, ki ostane pri kuhanju.

7. Pregled dlake ni bil opravljen.

Najlepša hvala za kakršenkoli nasvet in lep pozdrav!