Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Akne


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj glede mozoljev in bi prosil, če mi lahko odgovorite. Kako ravnati z mozolji, če so beli ali pa podkožni? Na kakšen način se lahko znebimo aken? Kako in s čim očistiti kožo? Kakšne kreme so priporočljive za obraz? Ali lahko beli mozolj namažemo z zobno pasto, da se posuši? Kako zaceliti kožo od brazgotin?

Hvala za odgovor in ep pozdrav

Odgovor:

Pozdravljeni!

Osnovna in pomembna je nega aknaste (mozoljaste) kože s produkti, ki površino očistijo a hkrati ne popolnoma razmastijo. Za ta namen obstaja vrsta kozmetičnih preparatov, ki so primerni in ne morem izpostaviti enega proizvajalca ali produkta. Pomembno se mi zdi, da je pH od 5-6.

Torej: umivanje zjutraj in pred večernim počitkom, zatem nanos primerne kreme, ki ima vlažilne lastnosti z dodatki snovi, ki delujejo protivnetno. Na same mozolje se lahko nanaša antibiotični gel, ki ga predpiše zdravnik. Čiščenje, oz.stiskanje belih mozoljev naj opravlja strokovnjak. Zobna pasta je za čiščenje zob. V lekarnah prodajajo specifične preparate, ki hitreje zasušijo in zacelijo mozolj. Za odpravljanje brazgotin po aknah obstaja več metod ( IPL, dermoabrazija, dermaroler, kemični, diamantni , laserski piling...), ki jih opravljamo zdravniki dermatologi ali specialisti estetske medicine. Kadar so akne hujše oblike z veliko vnetnimi eflorescencami jih zdravimo tudi z različnimi zdravili v obliki tablet.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.