Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Slepič, pekoč občutek, hemoroidi...


Vprašanje:

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaše mnenje in nasvete. Bila sem pri svoji osebni zdravnici. Napotila me je na ultrazvok trebuha, ki ga imam čez tri dni. Izvid krvi in vode je bil v redu. Omenila sem ji možnost alergije, kar je takoj ovrgla, češ da to sigurno ni in da lahko to preizkusim sama in se mlečnim izdelkom izogibam. Ker pa vem, da je alergij več vrst in da ni samo lektozna intoleranca, bom to težko sama ugotovila. Glede slepiča je omenila, da je možno, da gre za kronično obliko, ki pa jo na podlagi ultrazvoka težko ugotovijo. Skratka, sedaj je vse odvisno od ultrazvoka. Če bodo kakršnekoli spremembe, me bo poslala naprej, kam ne vem. Če ne bo nič, potem bo ostalo tako kot je. Vendar sama vem, da bi rada zadevi prišla do konca. V zadnjem tednu opažam, da je po jedi manj tiščanja kot prej, se pa namesto njega pojavlja pekoč občutek, kar je zelo neprijetno, podobno zgagi v želodcu, samo da je to v predelu slepega črevesja. Ne razumem od kje ta pekoč občutek. Če to na splošno gledam, se v telesu to pojavi, ko je nekaj vneto, razdraženo. Torej mora biti tudi na tem mestu nekaj podobnega, vendar kaj? In zakaj ravno v tem predelu? Z želodcem trenutno nimam težav.

Glede hemeroidov. Enega so mi že spodvezali, čakata me še dva, vendar se za poseg še nisem odločila, ker težave omilim z jemanjem zdravila. Malce me je tudi prestrašila grozna bolečina prejšnjič, ko mi niti analgetiki niso pomagali in me je dva dni grozno bolelo. Stres je nekako ves čas prisoten. Trenutno diploma, tudi osebne zadeve niso ravno urejene, tako da vsekakor se strinjam, da je lahko stres. Vendar sem bila večkrat pod hujšim stresom kot sedaj, pa težav ni bilo.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Težko svetujem toliko stvari na enkrat, ne da bi se videla. Vseeno boste morali zaupati vaši zdravnici, ker vas ona najbolje pozna.

Priznavate, da je stres vseeno problem. Zdi se vam, da je bilo dosti stresnih situacij že prej pa težav niste imeli. Težave se kopičijo tako, da morda nekaj časa človek še zdrži potem pa tudi stres udari nekam. Poskušajte se umiriti. Verjetno bo po diplomi marsikaj drugače in predvsem boljše. Glede hemoroidov svetujem, da greste na pregled, če bi krvaveli oz. če bi nastalo kaj nenadoma (boleča oteklina, huda bolečina med odvajanjem). Bolečina, ki jo omenjate po ligaturi je redka, pa včasih vendarle prisotna. Ni rečeno, da bi ob naslednjih ligaturah moralo spet boleti, vsaj tako hudo ne kot prvič. Se pa vidi, da ste bolj občutljive narave.

Želim vam, da se težave ublažijo in postanejo znosne. Brez težav v življenju pa skoraj, da ne gre. Moramo se naučiti živeti z njimi.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.