Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prvi obisk zobozdravnika


Vprašanje:

Pozdravljeni, mene pa zanima, kdaj je potrebno iti z dojenčkom na prvi pregled zob? Ali to drži, da je potrebno iti že pri 6 mesecih oz., ko zrasteta prva zobka? Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

prvi pregled otroka pri zobozdravniku je priporočljivo opraviti okoli prvega leta starosti, saj je takrat otrok že tako velik, da lahko samostojno ali s pomočjo staršev sedi na zobozdravniškem stolu, hkrati pa pri tej starosti že razume osnovna navodila zobozdravnika (odpri usta, pokaži zobke ipd.), tako da je pregled lažje opraviti.
Če pri tej starosti zobki še niso izrasli, se lahko s pregledom počaka, vendar najpozneje do tretjega leta starosti, ko se pregled zobkov naredi v okviru sistematskega pregleda triletnikov.

Prvi obiski pri zobozdravniku so seveda namenjeni predvsem staršem, ki že v šoli za nosečnice in šoli za starše dobite osnovne informacije, nato pa še od zobozdravnika natančna navodila kako vzdrževati pri otroku dobro ustno higieno, odpravljati sesalne razvade in druge funkcionalne nepravilnosi kot so drža odprtih ust, nepravilno žvečenje ipd.

Lepo pozdravljeni!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal