Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Srbeča koža


Vprašanje:

Spoštovani.

Obračam se na vas s prošnjo, da mi pomagate najti vzrok moji zdravstveni težavi. Stara sem 78 let in že več kot leto dni imam težave s kožo. Začelo se je na zapestju leve roke pod kovinskim pasom za uro na zapestju. Srbenje se je nato širilo navzgor proti laktu na notranji strani roke. Nato pa močno srbeča koža pod pazduho, ki se je širila navzdol proti proti laktu na notranji strani roke. Tu je nastal velik flek temne barve, močno srbeč. Počasi sta flek in srbenje izginjala in opazila sem rdečo nesrbečo liso v obliki elipse, ki poteka po celi spodnji strani dojke in pod dojko, v širini 2 cm. Bolj izrazita in kompleksna je na desni strani, dočim je na levi strani enaka elipsa z manjšimi nesrbečimi rdečimi fleki razdrobljena. Danes imam močno srbenje na rokah – dlani, prsti. Ne vzdržim, da se ne bi praskala, nakar sledi nabrekla in občutljiva koža. Srbenje blažje oblike se sicer pojavlja po celem telesu, tudi po lasišču in obrazu. Stopala so nabrekla in pekoča. Bila sem pri dermatologinji – diagnoza neugotovljena. Pregled z UZ je odkril 3 manjše ciste na jetrih. Internist mi je določil kontrolo čez 2 leti in to je vse.

Prosim za vaše mnenje glede zdravstvene težave in hvala za pomoč oz. odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

z leti se koža tanjša in zmanjšuje se njena zaščita pred zunanjim draženjem. Iz opisa, da se je prva težava začela pod pasom ure se lahko zaključi, da se je dermatitis - vnetna reakcija kože - pojavil ali zaradi pojava preobčutljivosti na kovino - dermatitis a contactu ali zaradi dolgotrajnega lokalnega draženja mehanskega tipa ali ostankov mila, detergenta pod paščkom ure - dermatitis detritiva. Ko se je ta vnetna reakcija vlekla, je bila koža sensibilizirana in je reaktivno tudi po drugih predelih pokazala vnetno reakcijo na druge dražljaje. Nemogoče je točno opredeliti sedanje stanje in kot vedno, kadar se stanje ne izboljša po zdravljenju, svetujem ponovni obisk pri prvem dermatologu, ki lahko primerja situacijo.

V osnovi je predvsem za občutljivo, suho kožo pomembna nega z blagimi mili - uporaba pH 5,5, po umivanju nanos negovalnih lipolosionov, ki preprečijo izpostavljenost draženja kože zaradi zunanjih faktorjev, kot so mraz, veter, sončni žarki .... Če je možno, priporočam 1x tedensko oljno kopel. Za pripravo oljne kopeli obstajajo različni preparati, ki se jih dobi v lekarni. Sam srbež kože je s tem velikokrat odpravljen in tudi blage vnetne spremembe .

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.