Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Po operaciji karpalnega kanala


Išči po ključnih besedah

sindrom zapestnega prehoda , karpalni kanal

Vprašanje:

Pozdravljeni,

pred tremi meseci sem bila na operaciji karpalnega kanala, vendar mi roka še vedno zateka in to predvsem ponoči in v jutranjih urah, ko je roka spočita. Po operaciji sem že naslednji dan čutila, da je sredinec ves dan mravljinčast in ta mravljinčnost še do danes ni minila. Ker sem imela tudi slabo gibljivo zapestje, mi je kirurg predpisal terapijo za roko. Gibljivost roke se je delno izboljšala, vendar moči, ki sem jo imela, nimam več, pa tudi oteklina ne mine. Roko moram zjutraj najprej razgibati, potem pa nekako v službi delam. Zanima me, kaj je vzrok temu in kaj lahko storim da bi bila roka dobra.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu (sindrom zapestnega prehoda) povzroča neprijetno mravljinčenje in bolečine, ki bolnike pogosto zbujajo. Pojavijo se tudi ob težjem delu in pri skrajnih legah zapestja. V palcu, kazalcu, sredincu in po polovici prstanca se s časom slabša in končno popolnoma izgubi občutek za dotik in spretnost za natančne drobne gibe. Ob hudi stopnji utesnitve se zmanjša moč v roki in pride do izgube mišične mase (udrtin) v palčevi kepi. Po operativni sprostitvi izboljšanje nastopi v enakem vrstnem redu. Prvo (takoj) izgine mravljinčenje, počasneje se obnavlja občutek za dotik in še dlje moč v roki. Pogosto obnova ni popolna – odvisna je od stopnje prizadetosti živca pred operacijo.

Če je mravljinčenje izginilo, pomeni, da je bil ukleščeni živec dobro sproščen. Zaostalo mravljinčenje posamičnega prsta je lahko posledica nepopolne sprostitve ali delne (običajno prehodne) poškodbe živca ob operativnem posegu. Po treh mesecih je glede tega smiselna kontrola pri vašem plastičnemu kirurgu. Blaga oteklina in bolečina v predelu brazgotine sta po operaciji pričakovani. Brazgotina zori in se mehča dobro leto. Na dotik je lahko boleča kar nekaj mesecev. Zdi se, da ta čas nekoliko skrajša čvrsta masaža brazgotine z mastno kremo. Pritisk na brazgotino ob masaži mora biti tako velik, da koža za kratek čas pobeli. V primerih slabe gibljivosti zapestja, ki je največkrat posledica predolge pooperativne imobilizacije, lahko pomaga fizioterapija.

Lep pozdrav!
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

17. 01. 2017 22:27:57
Pozdravljeni.

Pred skoraj šestimi tedni sem imel tudi jaz operacijo karpalnega kanala. Sprva se mi je zdelo, da rehabilitacija poteka tako kot mora, mravljinčenje prstov je po parih dneh izginilo, tudi ponoči se ne zbujam več zaradi bolečin, vse lepo in prav, ko pa so mi odstranili šive sem pri masaži brazgotine opazil otrdlino, ki pa ni pod brazgotino, ampak se dotika zunanjega roba le te in se širi proti palcu (velika je za prvi členek kazalca). Naj omenim, da mi prsti normalno funkcionirajo, me pa ta otrdlina še močno boli na pritisk in pri poizkusu vožnje sobnega kolesa, s to roko ne morem držati krmila, prav tako pa se ne morem opreti na odprto dlan.
Ker sem fizični delavec in mi do poteka bolniškega staleža ostajata še dva tedna me zanima, če je ta otrdlina normalna posledica posega in če je, koliko časa traja, da izgine?

LP in hvala za odgovor, NejeverniTomaž
21. 01. 2017 09:04:29
Pozdravljeni NejeverniTomaž,

predlagam, da to vprašanje pošljete asis. dr. Andreju Repežu, dr. med.:

http://www.viva.si/Strokovnjaki/Podrobnosti/348/Andrej-Repe%C5%BE

Njegov odgovor boste prejeli v "Moj nabiralnik" v vašem osebnem profilu.

Lep pozdrav!