Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Po operaciji karpalnega kanala


Vprašanje:

Pozdravljeni,

pred tremi meseci sem bila na operaciji karpalnega kanala, vendar mi roka še vedno zateka in to predvsem ponoči in v jutranjih urah, ko je roka spočita. Po operaciji sem že naslednji dan čutila, da je sredinec ves dan mravljinčast in ta mravljinčnost še do danes ni minila. Ker sem imela tudi slabo gibljivo zapestje, mi je kirurg predpisal terapijo za roko. Gibljivost roke se je delno izboljšala, vendar moči, ki sem jo imela, nimam več, pa tudi oteklina ne mine. Roko moram zjutraj najprej razgibati, potem pa nekako v službi delam. Zanima me, kaj je vzrok temu in kaj lahko storim da bi bila roka dobra.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu (sindrom zapestnega prehoda) povzroča neprijetno mravljinčenje in bolečine, ki bolnike pogosto zbujajo. Pojavijo se tudi ob težjem delu in pri skrajnih legah zapestja. V palcu, kazalcu, sredincu in po polovici prstanca se s časom slabša in končno popolnoma izgubi občutek za dotik in spretnost za natančne drobne gibe. Ob hudi stopnji utesnitve se zmanjša moč v roki in pride do izgube mišične mase (udrtin) v palčevi kepi. Po operativni sprostitvi izboljšanje nastopi v enakem vrstnem redu. Prvo (takoj) izgine mravljinčenje, počasneje se obnavlja občutek za dotik in še dlje moč v roki. Pogosto obnova ni popolna – odvisna je od stopnje prizadetosti živca pred operacijo.

Če je mravljinčenje izginilo, pomeni, da je bil ukleščeni živec dobro sproščen. Zaostalo mravljinčenje posamičnega prsta je lahko posledica nepopolne sprostitve ali delne (običajno prehodne) poškodbe živca ob operativnem posegu. Po treh mesecih je glede tega smiselna kontrola pri vašem plastičnemu kirurgu. Blaga oteklina in bolečina v predelu brazgotine sta po operaciji pričakovani. Brazgotina zori in se mehča dobro leto. Na dotik je lahko boleča kar nekaj mesecev. Zdi se, da ta čas nekoliko skrajša čvrsta masaža brazgotine z mastno kremo. Pritisk na brazgotino ob masaži mora biti tako velik, da koža za kratek čas pobeli. V primerih slabe gibljivosti zapestja, ki je največkrat posledica predolge pooperativne imobilizacije, lahko pomaga fizioterapija.

Lep pozdrav!
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.