Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Erektilne motnje: Impotenca ni več tabu


(stran 2 od 2)


Zdravljenje

Impotenco navadno zdravimo brez operacije. Vrsta zdravljenja je odvisna od vzroka impotence in posameznikovih navad.

Metoda čutnega usmerjanja
Posebna vaja za moške, katerih težave so duševnega izvora, je metoda čutnega usmerjanja, ki poteka v treh stopnjah. Tovrstno zdravljenje spodbuja raziskovanje prijetnih, čutnih občutkov in čustvene topline, manj pa spolnih občutkov. Na prvi stopnji partnerja poskušata drug drugemu nuditi čim vee užitka z ljubkovanjem kateregakoli dela telesa, razen prsi in spolovil. Druga stopnja obsega tudi draženje spolovil in drugih erogenih con, vendar spolni odnos še ni dovoljen. Tretja stopnja je spolni odnos. Oba partnerja poskušata na vsaki stopnji doseči čim več užitka, preden preideta na naslednjo. Če ta tehnika ni uspešna, bosta morda pomagala psihoterapija in vedenjsko spolno svetovanje. Če je oseba depresivna, pridejo v poštev zdravila in svetovanje.

Placebo
Učinkovitost številnih zdravil, s katerimi poskušamo zdraviti impotenco, je vprašljiva. Johimbin je denimo enako učinkovit kot placebo.

Nadomestno zdravljenje s testosteronom ...
... pomaga moškim, ki so impotentni ali imajo zaradi nenormalno nizke ravni testosterona zavrto spolno poželenje. Moški ga lahko prejema v obliki injekcije (vsak teden) ali pa ga uporablja v obliki obliža, iz katerega se počasi sprošča v kri. Tovrstno zdravljenje ima lahko nekatere neželene ueinke, na primer povečanje prostate in razraščanje rdeeih krvnih celic, kar lahko povzroči možgansko kap.

Posebne opornice
Moškemu z impotenco pomagajo dosegati in vzdrževati erekcijo tudi posebne opornice, podveze in napihljivi pripomočki. Ti niso primerni za moške, ki trpijo zaradi bolezni s krvavitvami ali jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Za podvezovanje spolnega uda so na voljo različni kovinski, gumijasti ali usnjeni trakovi in obroči, ki jih namestimo na bazo uda, da upočasnijo odtekanje krvi. Ti strokovno zasnovani pripomoeki so na voljo v lekarnah na zdravniški recept, preprostejše in cenejše različice, tako imenovane obroeke, pa je mogoče kupiti v trgovinah z erotičnimi pripomočki.

V blažjih primerih impotence so takšni obročki nadvse učinkoviti. Vakuumsko pripravo sestavljata votla komora in brizga, črpalka ali cevka, ki jo namestimo prek ohlapnega spolnega uda. Z brizgo ali črpalko oziroma s sesanjem skozi cevje ustvarimo vakuum, ki spodbuja dotekanje krvi po arterijah v spolni ud. Ko ta nabrekne, namestimo še podporni obroč, ki prepreči, da bi kri po venah odtekala iz spolnega uda. S kombinirano uporabo obeh priprav lahko sicer impotenten moški vzdržuje erekcijo približno 30 minut.

Pripomočki za podvezovanje spolnega uda utegnejo občasno povzročati težave z ejakulacijo, zlasti če so pretesni. Zato mora moški iz varnostnih razlogov po 30 minutah pripravo odstraniti. Tudi vakuumske priprave lahko povzročijo poškodbe na spolnem udu, če jih moški uporablja prepogosto. Sicer pa obe vrsti pomagal veljata za varni.

Posebna zdravila
V nekaterih primerih je mogoče impotenco zdraviti s posebnimi zdravili, ki si jih moški vbrizga neposredno v bracilo. Erekcija se pojavi v 5 do 10 minutah po vbrizganju, traja pa do 60 minut. Možni neželeni učinki so blažje poškodbe in bolečine. Tovrstne injekcije včasih povzročijo bolečo trajno erekcijo (priapizem).(3)

Vsaditev opornice ali trajna penilna proteza
Kadar impotence ni mogoče ozdraviti z nobenim drugim načinom, si trajno impotenten moški lahko pomaga z vsaditvijo opornice ali trajno penilno protezo. Trajne proteze so zlasti uspešne pri moških, katerih kronična impotenca je posledica sladkorne bolezni. Obstaja vrsta vsadkov in protez, ki jih je treba v spolni ud vstaviti kirurško. Eden od vsadkov je sestavljen iz trdne silikonske opornice, ki omogoča trajno erekcijo. Druga vrsta vsadka je napihljiva penilna proteza. Pred spolnim odnosom moški s stiskom črpalke napihne cilinder v spolnem udu. Pri kirurškem posegu za vsaditev proteze mora moški ostati v bolnišnici najmanj tri dni, okrevanje pa traja približno šest tednov. Kirurški način za vzpostavitev normalnega dotoka krvi v spolni ud so za zdaj v eksperimentalni fazi.

Duševni vzroki spolnih motenj:
jeza na partnerja, depresija, strah (pred izgubo nadzora, odvisnostjo od drugega človeka ali nosečnostjo), občutek krivde, tesnoba, nevednost ali spolna zavrtost, travmatične spolne izkušnje (posilstvo, incest, spolna zloraba, neuspešnost v spolnosti, strah, kako se bo izkazal), občutek, da je gledalec, in ne udeleženec v spolnem odnosu, nerazumevanje ali dolgočasenje s spolnim partnerjem.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd