Klamidija na pohodu

Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen (SPB) v Evropi, za njo obolevajo predvsem dekleta, njihovo število pa nenehno narašča (leta 2009 skoraj 350 tisoč primerov). Tri četrtine vseh primerov okužbe s klamidijo se ugotovili pri ljudeh, starih od 15 do 24 let. To so izsledki raziskave Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni (ECDC), ki je od leta 1990 do 2009 spremljal pet bolezni: sifilis, kongenitalni sifilis, gonorejo, klamidijo in dimeljski limfogranulom (LGV).

Medtem ko število okužb s klamidijo skoraj povsod (razen v štirih od tridesetih držav) narašča, pa so okužbe z gonorejo in sifilisom v upadu (v zadnjem desetletju za 8 odstotkov). Kljub temu direktor ECDC Marc Sprenger poudarja, da so številke v resnici veliko višje od tistih v poročilu. Diagnoza namreč pogosto sploh ni postavljena ali pa okužb iz različnih razlogov ne prijavijo v register, zaradi česar prihaja do velikih razlik med državami. Ker okužba s klamidijo lahko pri ženskah pripelje do neplodnosti, naraščanja števila okužb pomeni resen javnozdravstveni problem, opozarja Sprenger.

Na drugi strani je večje število primerov okužb s klamidijo povezano tudi z boljšim sistemom odkrivanja, boljšimi diagnostičnimi orodji in boljšim sistemom nadzora, nizka stopnja v drugih državah pa utegne biti odraz slabših diagnostičnih zmogljivosti. Klamidija s splošno stopnjo 185 primerov/100.000 ljudi predstavlja večino vseh primerov SPB v letu 2009. V državah, ki so med letoma 2000 in 2009 redno poročale o primerih SPB, se je število okužb s klamidijo več kot podvojilo (od 143 primerov na 100.000 prebivalcev leta 2000 na 332 leta 2009), od tega so 60 odstotkov primerov odkrili pri ženskah.

Polovico vseh primerov sifilisa so odkrili pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar kaže, da ima v Evropi ta skupina pomembno vlogo pri prenašanju sifilisa in LGV.

V Sloveniji je bilo v obdobju med 1. oktobrom in 31. decembrom 2010 na Inštitutu za varovanje zdravja prijavljenih 223 primerov spolno prenesenih okužb, od tega 121 pri moških in 102 pri ženskah: šlo je za 48 primerov spolno prenesene klamidijske okužbe (37 pri moških in 11 pri ženskah), 18 primerov gonoreje (17 pri moških in 1 pri ženskah), 15 primerov zgodnjega sifilisa (11 pri moških in 4 pri ženskah) in en primer poznega sifilisa pri ženskah.

Podatki o prijavljenih primerih po mnenju Inštituta za varovanje zdravja ne odražajo pravega stanja, predvsem ko gre za spolno prenesene klamidijske okužbe, saj v Sloveniji opravijo zelo malo laboratorijskih preiskav na klamidije. Prijavljeno število primerov zato nikakor ni zanesljiv kazalnik bremena te okužbe med prebivalstvom. Spolno prenesene okužbe pogosto ostanejo neprepoznane, številne diagnosticirane pa niso prijavljene.

Znake in oblike zdravljenja vseh omenjenih in drugih spolno prenosljivih bolezni poiščite v Vivinem spletnem leksikonu bolezni.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki