Moški, nikoli ni prepozno za izboljšanje seksualne sposobnosti

(Foto: Shutterstock)

Posvetujte se z našim strokovnjakom ali nam pišite na uredništvo

Živeti normalno in zdravo spolno življenje je nujno za um in telo. Če ta pomembni del življenja ni zadovoljivo izpolnjen, se začnejo težave v odnosu. To še posebno velja za moške, saj v postelji že od nekdaj nehote prevzemajo večjo "odgovornost". Moški, nikoli ni prepozno, da izboljšate svojo seksualno sposobnost in dvignete svojo spolno samozavest.

 • Skrbite za zdravje: Nadzirajte dejavnike, kot so visok krvni tlak, diabetes, kronične bolečine itn.
 • Jejte zdravo: če ste predebeli, shujšajte. Čezmerna telesna teža slabo vpliva na zdravje, slabo zdravje pa posledično na spolnost.
 • Telovadite: dodajanje gibanja vsakodnevni rutini poveča vzdržljivost, zmanjša utrujenost in prispeva k seksualni vzdržljivosti.
 • Izogibajte se alkoholu in cigaretam: oboje slabo vpliva na zmožnost doseganja in ohranjanja erekcije.
 • Bodite seksualno aktivni: predolga vzdržnost dodatno okrepi težave, medtem ko redni spolni odnosi prispevajo h kakovosti spolnosti.
 • O skrbeh in pričakovanjih, povezanih s spolnostjo, se pogovarjajte s partnerico: to prispeva h kakovosti odnosa, ustrezni intimnosti ter reševanju težav na mirnejši in sprejemljivejši način.
 • Pogovorite se z zdravnikom: težave s spolnostjo niso nobena redkost. Odkrit pogovor bo pripomogel k postavitvi pravilne diagnoze in terapije.
 • Prakticirajte nežnosti, morda poskusite kaj novega, drugačnega; s partnerko obiščita trgovino s spolnimi pripomočki in si privoščita nakup, s katerim se bosta še dolgo zabavala.
 • Preizkušajte nove spolne položaje in tehnike: tovrstne spremembe lahko prispevajo k reševanju težav v spolnosti.
 • Bodite potrpežljivi: s staranjem postanejo seksualne težave nekaj običajnega. Panika le še prispeva k nezmožnosti reševanja tovrstnih težav.
 • Naučite se uživati v intimnosti: seks je več kot zgolj orgazem. Ne pozabite na preproste užitke, kot sta poljubljanje in objemanje.


Previdno s ponaredki!

Tako kot z vsemi izdelki je tudi pri zdravilih tako, da za nekatera obstaja večje povpraševanje kot za druga. To še posebej velja za v zadnjih desetletjih izjemno priljubljena zdravila za zdravljenje motenj erekcije. Kako tudi ne, saj je spolnost pomemben del naše partnerske zveze in življenja nasploh. Brez kakovostnega intimnega življenja v vodo pade marsikaj drugega, pa tudi mediji imajo na naše spolno življenje (njegovo pogostost in kakovost) izjemen vpliv. Dnevno smo namreč izpostavljeni množici sporočil, ki nam dopovedujejo, kako pomemben je za zvezo (ali brez nje) dober seks.

Zdravila za zdravljenje motenj erekcije so tako v zadnjih desetletjih postala pravi prodajni hit. A ker je njihova uporaba le na recept in plačljiva, se mnogi odločajo za nakup ponaredkov ali domnevnih nadomestkov preko interneta. Previdno! Nepreverjena "zdravila" lahko resno škodijo zdravju, pa tudi njihova učinkovitost je daleč od tiste, ki je dokazana v preverjenih zdravilih za recept. Zato je bolje, da zaupate svoje težave zdravniku, ki bo postavil pravilno diagnozo in vam predpisal ustrezno – in predvsem varno – terapijo. Nenazadnje je zdravje še vedno na prvem mestu, mar ne?


Pišite nam!

Če imate kako vprašanje, ne oklevajte: oglasite se nam, saj smo tu za vas. Pišite nam na info@viva.si ali na uredništvo revije Viva, Poljanska cesta 6, 1000 Ljubljana.

Posvetujte se!

Po strokoven nasvet se lahko obrnete tudi na člana Vivine zdravniške linije. Jože Vidmar, dr. med., specialist splošne medicine bo na vprašanja o težavah z erekcijo odgovarjal v sredo, 11. maja, od 14. do 15. ure. Pokličite na naše uredništvo: (01) 300 59 00.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki