Spolno prenosne bolezni - neodgovoren užitek

Evita Leskovšek, dr. med., spec. socialne medicine
Evita Leskovšek, dr. med., spec. socialne medicine (Foto: Diana Anđelić)

Tveganja in posledice

Spolno prenosljive bolezni niso samo neprijetno vnetje spolnih organov, ampak lahko puščajo dolgoročne in resne posledice. Za odgovore na nekatera osnovna vprašanja smo se obrnili na Evito Leskovšek, dr. med., specialistko socialne medicine, ki je še posebno dejavna na področju preventive spolno prenosnih bolezni.

Katere so najpogostejše spolno prenosljive bolezni med nami?
Med njimi je medijsko vsekakor najbolj izpostavljen aids, najbrž zato, ker je to smrtno nevarna bolezen, sicer pa so to še gonoreja, trihomonas vaginalis, papiloma virus, sifilis ... Nevarni bolezni, ki se prenašata s spolnimi odnosi, sta tudi hepatitis B in C. Ljudje namreč pozneje, čez nekaj let lahko umrejo zaradi raka na jetrih ali odpovedi jeter (akutna ciroza).
Nekatere bolezni prenašajo predvsem ženske, čeprav so na drugi strani znatno bolj biološko ranljive. To velja predvsem za aids, pri katerem je fiziološko veliko verjetneje, da se bo ženska okužila od moškega, kot obratno.

Je kondom edino sredstvo, s katerim preprečimo okužbo s spolnimi boleznimi?
Obstaja več načinov preventive pred spolno prenosljivimi boleznimi. Seveda je to predvsem spolna vzdržnost. Ker pa je spolnost pomemben del našega življenja, je naslednji od načinov zvestoba. Pri partnerjih, ki sta spolno dejavna in sta si zvesta, tako rekoč ni možnosti za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. Sicer pa v vseh primerih absolutno priporočamo dosledno uporabo kakovostnih kondomov.

Zakaj moški še vedno neradi uporabljajo kondom?
To velja zlasti za tiste, ki imajo že dolga leta ustaljeno spolno življenje. Veliko težje je prepričati moškega, starejšega od štirideset let, naj uporabi kondom, če ga še nikoli ni uporabil. Naj poudarim, da je to zadeva, pri kateri mora ženska vztrajati. V šolah že uvajamo programe spolne vzgoje, kjer ne ponujamo samo informacij, temveč tudi učimo, kako se pogajati, kako se postaviti zase, kako dejansko prepričati partnerja, da uporabi kondom.

Kako naj se torej ženske temu uprejo?
Na izgovore moškega, kot sta "ali mi ne zaupaš" in "ali misliš, da te varam", lahko ženska odgovori: "Če me imaš zelo rad oziroma če ceniš mojo željo, boš uporabil kondom." Ženske se lahko veščine komunikacije, pogajanja in pogovarjanja lahko naučijo. Ženska mora vztrajati, saj je spolno prenosljivih bolezni vse več.

Kako je z mladimi? Ali imajo ti manj zadržkov do kondoma?
Mladi ljudje, ki potujejo, so še posebno ogrožena skupina. Naj opozorim, da imeti nezaščiten spolni odnos v biološkem smislu pomeni imeti spolni odnos z vsemi njegovimi nekdanjimi partnerji. Že če je bil samo eden v tej verigi okužen, je tveganje zelo veliko. Tako imenovana zdrava spolnost bi morala postati standard zdravega življenja oziroma osveščenosti o zdravju.Vsakomur, ki potuje, kamorkoli že, priporočam, naj obvezno vzame kondome in jih ima vedno pri sebi. Tudi vsaka prava dama ima v torbici kondom, čisto iz načela. Pri tem ne gre samo za odgovornost do lastnega zdravja ali do partnerja, temveč tudi do najbližjih, saj spolno prenosljive bolezni, kot so hepatitis C in druge, lahko puščajo hude posledice.

Kakšne so te posledice?
Večina ljudi ne ve, da je neplodnost pri ženskah, ki v Sloveniji narašča, povezana s spolno prenosljivimi boleznimi. Posledica je lahko tudi rak materničnega ustja, ki je povezan s promiskuiteto. Ljudje, ki imajo spolne odnose z več partnerji, so vedno znova izpostavljeni njihovi flori, različnim "gostom" v notranjih spolnih organih. Več ko je stikov s temi povzročitelji, večja je verjetnost, da bo ženska dobila raka materničnega ustja. Če ne omenjam drugih bioloških, a tudi psiholoških prvin spolno prenosljivih bolezni, ki lahko nastopijo pozneje, od obžalovanja in depresije do občutkov krivde in tako naprej.

K sreči je večina teh bolezni ozdravljiva.
Za zdaj je še vedno neozdravljiva bolezen, ki se je tudi najbolj bojimo, seveda aids, ki se hitro širi. Živimo na pragu območja, kjer okuženost s virusom HIV najhitreje narašča, to je vzhodne Evrope. Lahko se primeri, da bomo v Sloveniji kmalu doživeli porast, zato je vsekakor pomembna preventiva, zlasti v smislu uporabe kondoma, predvsem zdaj, ko ljudje toliko potujejo. Kondom naj postane enako običajen sestavni del opreme v toaletni torbici kot zobna ščetka.

Kdo je najbolj ogrožena skupina?
Opozorila bi predvsem na fenomen maturantskih izletov, ko se dijaki odpravijo v druge države. Tam se, kot pravijo, "dajejo dol" z domačini, kar je zelo moderno, hkrati pa povezano z znatno večjim tveganjem. Maturantske in absolventske izlete neogibno spremlja tudi uživanje alkohola, ki zmanjšuje moč presoje in pogosto botruje nezaščitenim spolnim odnosom. Mladim pod vplivom alkohola popustijo zavore in nato se zgodijo stvari, za katere jim je potem zelo žal in jih močno obžalujejo.

Kaj bi sporočili našim bralkam in bralcem za letošnji avgust?
Ne samo poleti, ampak vselej bi se morali partnerji pogovarjati, kajti večine bolezni ne vidimo navzven. Nikomur ne piše na nosu, da ima sifilis ali da je okužen z virusom HIV. Potrebno je veliko komunikacije, predvsem pa je treba biti dosleden. Že en sam nezaščiten spolni odnos je lahko dovolj, da se okužimo s spolno prenosljivo boleznijo.
Predvsem pa naj ne bo nikomur nerodno vprašati partnerja, se o tem pogovoriti oziroma se skupaj odločiti za teste. Nadvse primerno je, da se mladi, ko se odločajo za vstop v spolno življenje, najprej obrnejo po nasvet. V Sloveniji imamo mrežo mladostniških ginekologov, varovalcev reproduktivnega zdravja, ki so za to posebej usposobljeni in zelo prijazni. Naslednji standard v državah, kjer so veliko naredili na področju preventive, je to, da mlada človeka pred prvim spolnim odnosom poskrbita za kontracepcijo. Pri tem je še pomembno, in to ljudje večkrat zamešajo, da če je ženska zaščitena s kontracepcijskimi tabletami, to ne pomeni, da je varna pred spolno prenosljivimi boleznimi. V takšnih primerih priporočamo dvojno kontracepcijo - tabletko in kondom.

V ZDA, kjer sicer prednjačijo, ko gre za bojazen in strah, je nekaj običajnega, da oba partnerja pred spolnim stikom opravita testiranje oziroma do takrat uporabljata kondome.

Starši naj se s svojim otrokom ali mladostnikom o tem pogovorijo, še preden se odpravijo na počitnice, lahko pa jim tudi simbolično ali pa za hec - zraven dajo kondom. Takšno dejanje lahko celo reši življenje.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki