Motnje erekcije: Namesto sramu zaupajte težavo zdravniku

mag. Dejan Bratuš, dr. med.
mag. Dejan Bratuš, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Z blažjimi motnjami erekcije ima težavo skoraj polovica moških starejših od 40 let. Kar 30 odstotkov moških pa ima težave tako izražene, da že tudi vplivajo na njihovo spolno življenje. Vendar se jih za zdravljenje ne odloči veliko, le približno 10 odstotkov. Moški se za zdravljenje ne odločijo tako zaradi napačne predstave, zadrege in tudi negativnih izkušenj z zdravljenjem. Po nekaterih raziskavah je še vedno osem od desetih moških napačno prepričanih, da so motnje erekcije v večini primerov posledica psiholoških in ne organskih razlogov. Vendar temu ni tako.

Če se moški ne odloči za zdravljenje motenj erekcije, ima lahko to resne posledice za njegovo zdravje, kakovost življenja in partnerski odnos. Prvi korak do ustreznega zdravljenja te spolne motnje in tudi odpravljanje vzrokov zanjo, je vsekakor pogovor z zdravnikom.

»Vzroki erektilnih težav so največkrat motnje prekrvitve, oživčenja, hormonske motnje, redkeje psihogene motnje,« pravi mag. Dejan Bratuš, dr. med., predstojnik Oddelka za urologijo v UKC Maribor, »in če teh težav ne odpravimo, so posledice nezdravljenja erektilne disfunkcije lahko tudi psihološke težave. Tako moškega kot njegove partnerke.« Zato je prvo pravilo, da vsak moški, ki ima težave z erekcijo, o njih spregovori. Svojo težavo lahko zaupa svojemu osebnemu zdravniku, ki ga bo ustrezno napotil k specialistu – največkrat urologu.

»Pri naročanju na pregled je potrebno povedati, za kaj gre, saj imamo, vsaj pri nas, za spolne motnje posebno ambulanto, kjer moškemu, ki ima težave, opravimo pregled in postavimo diagnozo,« pravi naš sogovornik. V diagnostičnem postopku čaka moškega podrobna anamneza, kjer ga urolog sprašuje o vrsti in trajanju težav, o spremljajočih boleznih, o zdravilih, ki jih jemlje. »Nato naredimo osnovni urološki klinični pregled, ki mu sledijo laboratorijske preiskave, kjer izključimo morebitne neodkrite spremljajoče bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, povišane maščobe ali holesterol v krvi ali težave s prostato. Le redko so potrebne še kakšne dodatne preiskave, kot so meritve pretoka po penilnem žilju ali določitev hormonov v krvi,« pove mag. Dejan Bratuš. Natančnega vzroka erektilnih težav v glavnem ne ugotavljajo, ker to niti ne vpliva na izbiro zdravljenja.

Zdravljenje je individualno

Po navadi začnemo zdravljenje z zdravili v obliki tablet, pravi naš sogovornik. »Če je to zdravljenje neuspešno ali ga bolnik ne prenaša zaradi neželenih učinkov, imamo na voljo še zdravljenje z injekcijami, ki je nekoliko bolj invazivno, sledi uporaba vakuumskih črpalk in na koncu kirurško zdravljenje z vstavitvijo penilnih protez.« Ni standardnega pravila, saj je izbira najustreznejšega zdravljenja vedno individualna, pravi mag. Bratuš. Pri nas so na voljo zdravila v obliki tablet. »To so varna zdravila, če se upoštevajo kontraindikacije, to je sočasno jemanje nitratov v katerikoli obliki, in nimajo škodljivih posledic za organizem,« pravi mag. Bratuš.

Le redkokdaj se pri zdravljenju s tabletami pojavijo neželeni učinki, kot so glavobol, zamašen nos, rdečica obraza, motnje vida in bolečine v hrbtu. Vsi ti učinki so večinoma blagi in nenevarni in sami izzvenijo. Zdravljenje erektilnih motenj je zelo uspešno in v večini primerih trajno. »Kadar gre za začetne težave ali bolj psihogeno pogojene težave brez spremljajočih stanj, lahko poskusimo prekiniti zdravljenje po treh do štirih mesecih in se stanje lahko normalizira,« pravi mag. Bratuš. In tudi uspešnost zdravljenja in odpravljenja težav je razlog, da bi se lahko več moških, ki imajo težave z erekcijo, odločilo za zdravljenje.
Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki