Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Motnje erekcije: Namesto sramu zaupajte težavo zdravniku


(stran 2 od 2)


Zdrav življenjski slog pomaga

Čeprav je treba vedeti, da se z leti erekcija že fiziološko nekoliko slabša in je za dosego enakega vzdraženja potrebno več stimulacije, lahko za zadovoljno spolno življenje veliko naredijo tudi moški sami. »V preventivnem preprečevanju erektilnih težav ima določeno vlogo zdrav način življenja, predvsem redno gibanje in fizična aktivnost. Zadostuje že 30 minut hoje dnevno. Priporočljiva je tudi opustitev škodljivih navad, kot sta kajenje in pitje alkohola,« svetuje mag. Dejan Bratuš, dr. med. Moškemu je lahko v pomoč tudi partnerka, da pokaže razumevanje in moškega podpira. Če pa težave le zaradi preventivnih ukrepov ne izzvenijo, je vsekakor potrebno poiskati strokovno pomoč in se ustrezno zdraviti.

»V Sloveniji za zdaj še nimamo opravljene epidemiološke raziskave, koliko moških ima težave z erekcijo, verjetno pa je stanje podobno kot v Evropi in svetu,« meni naš sogovornik. Tam ocenjujejo, da ima okoli 50 odstotkov moških nad 40 let vsaj minimalno stopnjo erektilnih težav, nekoliko bolj izražene težave, ki že tudi vplivajo na spolno življenje, pa okoli 30 odstotkov moških. »Od te velike številke se jih zdravi le malo, okoli 10 odstotkov prizadetih,« je kritičen mag. Bratuš. Kar je slabo. Težave z erekcijo imajo vsekakor negativen vpliv na njihovo kakovost življenja. Raziskave so pokazale, da je spolno zdravje zelo pomembno vsem moškim pri ocenjevanju splošnega zdravstvenega stanja. Negativne posledice so vidne tako pri prizadetem moškem kot tudi pri partnerki in njunem medsebojnem odnosu, predvsem pa seveda trpi psihološko zdravje obeh.  

Podpis pod foto: Mag. Dejan Bratuš, dr. med., specialist urolog, svetuje, da moški, ki imajo težave z erekcijo, čimprej poiščejo zdravniško pomoč.

Kaj so motnje erekcije?

Po definiciji so motnje erekcije trajno ali ponavljajoče se stanje, pri katerem ima moški težave z vzpostavljanjem ali vzdrževanjem erekcije, ki zadostuje za zadovoljiv zaključek spolnega odnosa. Glede na to definicijo ima moški erektilno disfunkcijo takrat, ko sam ali skupaj s partnerko nista več zadovoljna s svojimi spolnimi odnosi.

Anketa

Ali bi se zdravili, če bi imeli težave z erekcijo?

Anton, 48 let
Verjetno bi se zdravil. Saj sem že slišal za viagro, ki menda zelo pomaga. No, vsaj prijatelj mi je povedal, da je pomagala njegovemu prijatelju. Nekje sem tudi prebral, da si lahko s temi zdravili zelo pomagaš.

Daniel, 54 let
Ja, kakšno vprašanje pa je to. Seveda bi se zdravil. Sem pa vesel, ker za zdaj teh težav nimam.

Janez, 62 let
Hvala bogu teh težav nimam. Če bi jih pa imel, bi pa vsekakor poiskal pomoč. Navsezadnje želim, da z ženo tudi zdaj, ko sva malce starejša, uživava v spolnem življenju. To res ni vse, da se dva razumeta, je pa veliko, če vse štima.

Igor, 42 let
Vesel sem, ker je z mano trenutno vse v redu. Bi pa se zdravil, če bi imel težave. Seveda bi se o tem pogovoril tudi s svojo ženo, da ne bi mislila, da je kaj drugega narobe.

Več o pomoči pri motnjah erekcije za-naju.siVam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd