Kajenje in spolnost

(Foto: Shutterstock)

Brez cigarete do trde erekcije

Kajenje ne le skrajšuje življenje, temveč tudi pomembno vpliva na kakovost življenja. Kadilci imajo za celih 50 odstotkov večje tveganje, da bodo na vrhuncu življenja, torej med 30. in 40. letom, utrpeli težave, ki jih enačijo z izgubo moškosti.
Dokazov o povezanosti kajenja in erektilnih motenj ne manjka. Z raziskavo, objavljeno v reviji American Journal of Epidemiology, ki je bila opravljena na vzorcu 1300 moških, so dokazali, da je med štiridesetletnimi kadilci kar trikrat več takih z motnjami erekcije kot pri nekadilcih iste starosti. Druga raziskava, ki so jo med letoma 2000 in 2001 opravili na Kitajskem, in sicer na vzorcu 4500 moških, starih od 35 do 75 let, pa je dokazala, da imajo moški, ki pokadijo več kot škatlico cigaret na dan, za celih 60 odstotkov več možnosti za razvoj motenj erekcije kot enako stari nekadilci

Nevarno pa ni samo aktivno, temveč tudi pasivno kajenje, saj nikotin vstopa v telo tudi z vdihovanjem tujega cigaretnega dima. Verjetnost nastanka motenj erekcije je premo sorazmerna z leti kajenja in s številom dnevno pokajenih cigaret. Večja raziskava, opravljena na vzorcu 3874 moških, pa je dokazala, da tudi pri moških, ki so opustili kajenje, obstaja večja verjetnost, da bodo utrpeli trajno ali popolno nezmožnost erekcije kot pri enako starih nekadilcih. Motnje erekcije pa žal niso le posledica kajenja, temveč pogosto tudi vzrok za začetek kajenja.

Kako nikotin vpliva na moške?

Mehanizma, s katerim kajenje vpliva na razvoj motenj erekcije, še ne poznamo v celoti, znano pa je, da lahko kajenje neposredno vpliva na pretok krvi in izpodriva nitratov oksid, ki je odgovoren za erekcijo, ali pa vodi k poapnenju žil in s tem k zmanjšanemu pretoku krvi. Pri erekciji se brecila v penisu polnijo z večjo količino krvi, ki prihaja iz penilnih arterij, obenem pa se zmanjša ali celo ustavi pretok v venah, ki odvajajo kri iz penisa.

Ta fiziološki proces je pri kadilcih moten na več ravneh:
  • zaradi povečane arterioskleroze so pri kadilcih stene arterij zožene, zaradi česar pride do nezadostnega dotoka krvi v brecila;
  • nikotin v krvi povzroči stisnjenje žil, kar tudi onemogoči normalen dotok krvi v penis;
  • pod vplivom nikotina je moten mehanizem zadrževanja krvi v penisu, zato kri ne ostane v penisu, pač pa odteče.

Ne podcenjujte težav

Motenj erekcije nikakor ne smemo omalovaževati in jih pojmovati kot normalne spremljevalke staranja. Jemati jih je treba zelo resno in se lotiti celovite diagnostike oziroma izključevanja organskega ozadja, ki je v 80 odstotkih odgovorno za tovrstne nevšečnosti. Raziskave dokazujejo, da nikotin povzroči poškodbe v notranji steni drobnih žilic, zato utegne biti motnja erekcije prvi predznak resnega obolenja vseh žil, zlasti srčnih koronarnih in možganskih. To je lahko prvi znak grozečega srčnega infarkta ali izliva krvi v možganih (kapi).

Kajenje je bolj tvegano pri mlajših

Dokazan je bil tudi vpliv nikotina na koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona. Večje ko je število pokajenih cigaret na dan, nižja je koncentracija testosterona v krvi. Ker so vsi ti patološki procesi pri mlajših moških veliko izrazitejši kot pri starejših, je kajenje nevarnejše za mlade. Nikotin pa nima neposrednega vpliva samo na erekcijo. Dokazana sta tudi zmanjšan volumen izbrizgane sperme in manjše število semenčic v semenski tekočini. Zaradi vpliva nikotina semenčice dobijo nenormalno obliko, zmanjša se tudi njihova gibljivost, zato je med kadilci več sterilnih moških kot med nekadilcih.

Raziskave še dokazujejo, da je odpravljanje erektilnih motenj veliko težje pri kadilcih in nekdanjih kadilcih kot pri nekadilcih. Dlje ko je organizem izpostavljen nikotinu, večje so poškodbe v organizmu. Pozneje ko se odrečemo nikotinu, daljša je doba obnove organizma, zato se je treba čimprej odreči cigaretam, še bolje pa je, če sploh ne začnemo kaditi.


Več cigaret, večja nevarnost

Študije dokazujejo škodljiv vpliv cigaret na erekcijo tudi pri moških, ki pokadijo po pol škatlice na dan – in celo pri tistih, ki pokadijo samo dve cigareti na dan. Med moškimi, ki pokadijo do deset cigaret na dan, jih ima erektilne motnje 27 odstotkov, pri tistih, ki pokadijo enajst do dvajset cigaret, jih ima tovrstne težave 45 odstotkov, pri moških, ki pokadijo več kot dvajset cigaretah na dan, pa je takšnih kar 65 odstotkov.
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki