Genitalni herpes

(Foto: Dreamstime)

Speči virus

Herpes je nalezljiva bolezen na koži in sluznici nekaterih predelov telesa, ki jo povzročata dva virusa herpesa simpleksa: tip 1 in tip 2. Virus herpes simpleks tipa 1 večinoma povzroča herpes na ustnicah, v ustni votlini ali na obrazu, virus herpes simpleks tipa 2 pa je pogostejši povzročitelj herpesa na spolovilih. Za okužbo je potreben neposreden stik izpostavljene sluznice ali kože z izločkom, ki vsebuje virus, oziroma z okuženim predelom. Virus se lahko prenese tudi takrat, ko na koži in sluznici okuženega ni nobenih znakov bolezni.

Značilnosti obeh virusov so vseživljenjska prisotnost v telesu, prikritost okužbe in možno ponavljanje bolezenskih znakov. Virus namreč vseživljenjsko »spi« v obhrbteničnih živčnih pletežih. Aktivira se zaradi vpliva nekaterih znanih (zvišana telesna temperatura, stresno stanje, menstruacija, ultravijolični žarki, nekatera zdravila, ki lahko vplivajo na imunski odziv), pa tudi povsem neznanih dejavnikov.

Značilni bolezenski znak so mehurčki, napolnjeni z bistro tekočino, ki se sčasoma spremenijo v bolečo razjedo. Okužbi se lahko pridružijo gripi podobni bolezenski znaki, največkrat pa jo spremljajo tudi otekle in boleče področne bezgavke. Izbruh mehurčkov se lahko občasno ponavlja, denimo herpes na ustnici; tako je pri kar 20 do 40 odstotkih okuženih, pri slabi četrtini pa do okužbe pride vsak mesec.

Pogosta spolno prenosljiva okužba

Herpes na spolovilu je ena od treh najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Povsod po svetu je vse pogostejši; v razvitih državah ocenjujejo, da je z virusom okužen že vsak peti odrasli.

Okužba se prenese pri nezaščitenem spolnem stiku z okuženo osebo. Več kot polovica na novo okuženih se okuži v obdobju, ko njihov spolni partner nezavedno izloča virus, ko torej bolezenski znaki na spolovilih niso izraženi. Mehurčki lahko izbruhnejo na spolovilu, presredku, ob zadnjični odprtini, na zadnjici, nad sramno kostjo, v dimljah ali na zgornjem delu stegna. Pri tem se lahko pojavita tudi pekoče mokrenje in prozoren izcedek iz spolovil.

Petina okuženih nikoli nima bolezenskih znakov okužbe. Kar 60 do 90 odstotkov okuženih žensk in 30 do 70 odstotkov okuženih moških trpi za ponavljajočimi se zagoni bolezni. Genitalni herpes lahko pripelje tudi do zapletov (na osrednjem živčevju in koži), zlasti nevaren pa je med nosečnostjo, saj lahko pomeni tveganje za plod in nosečnico.

Zdravljenje možno do določene mere

Genitalni herpes lahko do neke mere zdravimo s protivirusnimi zdravili, s katerim omilimo izbruhe bolezni in skrajšamo njihovo trajanje. Pri bolnikih s pogostimi zagoni bolezni se lahko odločimo tudi za tako imenovano kemoprofilakso; dolgotrajno uživanje nizkih odmerkov protivirusnega zdravila namreč lahko trajneje prepreči izbruhe, hkrati pa tudi močno zmanjša kužnost nosilca virusa.

Toda uvedba vsakega protivirusnega zdravljenja herpesa mora biti zares upravičena, saj bi splošna uporaba zdravila utegnila pripeljati do hitrega naraščanja deleža virusa, ki je nanj odporen.

Še bolje kot zdraviti pa je okužbo preprečevati. Na prvem mestu je dosledno izvajanje varne spolnosti. Priporočamo tudi, naj nosečnice, ki vedo, da so okužene s povzročiteljem genitalnega herpesa, o tem pravočasno obvestijo svojega ginekologa oziroma porodničarja, kajti v primeru svežih mehurčkov na spolovilu v času poroda je treba nujno opraviti carski rez.

Tveganje za okužbo, tveganje za njen prenos na partnerja ali novorojenca, moteči in pogosti zagoni bolezni, ki posegajo v intimno in socialno življenje okuženega – zaradi vsega tega si bolezen vsekakor zasluži posebno obravnavo. Zato se o njej čimprej pogovorite s svojim izbranim zdravnikom ali ustreznim specialistom (infektolog, ginekolog, dermatovenerolog).


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki