Boleči spolni odnosi

doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginek. in porod.
doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginek. in porod. (Foto: Diana Anđelić)

Bolečina namesto užitka

O najpogostejših vzrokih za bolečine pri spolnih odnosih in druge tovrstne motnje smo se pogovarjali z doc. dr. Bojano Pinter, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva iz SPS Ginekološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Spolne motnje se pojavljajo pri 40 odstotkih žensk, pri moških pa nekoliko redkeje, v 30 odstotkih. Čeprav so spolne motnje pri ženskah pogostejše, so manj raziskane. Mednje spadajo, na primer, bolečine pri spolnih odnosih, ki jim strokovno pravijo "disparevnija", a tudi motnje spolnega vzburjenja, motnje spolne želje in motnje doživljanja orgazma.

V švedski študiji, ki so jo opravili nedavno, so ugotovili, da ima hujše bolečine pri spolnih odnosih dlje kot šest mesecev vsaka deseta ženska, občasne bolečine pa čuti kar tretjina žensk. Značilno je, da se pri mlajših ženskah pojavljajo bolečine dvakrat pogosteje kot pri starejših: tako so pri ženskah, mlajših od 30 let, bolečine kar dvakrat pogostejše kot pri ženskah, starejših od 50 let. Dr. Pinter pove, da je o bolečinah pri spolnih odnosih pomembno govoriti, saj veliko žensk sploh ne pove, da ima težave, zdravniki pa tudi nemalokrat ne povprašajo po tovrstnih težavah. Zdravniki bi morali biti pozornejši in včasih povprašati pacientke tudi o teh težavah.

Organski ali psihološki vzrok

Vzrokov za bolečine pri spolnih odnosih je veliko. Lahko so organske narave, če so posledica kakega obolenja, ali psihološke narave. Včasih pride do povezave med organskimi in psihološkimi vzroki. Lahko se zgodi, da je najprej organski vzrok, potem pa se zaradi tega organskega vzroka (na primer vnetja) pojavi še psihološka bolečina. Organski vzrok tako povzroči psihološki odgovor: strah povzroči, da se bolečina znova pojavi.

Kot pravi sogovornica, so psihološki dejavniki za nastanek bolečine ob spolnih odnosih lahko tudi stres ali neustrezni odnosi med partnerjema, na primer nezvestoba ali nezadovoljiva komunikacija v odnosu. Vaginizem je poseben simptom, pri katerem se nehote krči mišica ob vhodu v nožnico. Vzrok za ta pojav je le redko organske narave; pogosteje gre za psihološke vzroke, kot so jeza, strah, občutki krivde, neprijetne spolne izkušnje ali spolne zlorabe.

Vzrokov za organske bolečine je več

Tudi vzroki za organske spolne motnje so raznoliki. Najprej je treba opredeliti, ali gre za bolečino ob vhodu v nožnico ali za globlje bolečine, razlaga dr. Pinter. Do bolečine ob vhodu v nožnico lahko pride zaradi vnetij na koži. Vnetja povzročijo bakterije, virusi ali notranje bolezni, ki se izražajo kot kožna bolezen. Bolečine se lahko pojavijo tudi zaradi draženja kože, ki ga povzročijo parfumi iz mil, intimnih robčkov ali toaletnega papirja. Zelo redko so bolečine posledica alergije na semensko tekočino.

Vnetje, ki se pojavi na zunanjem spolovilu ali v nožnici, je lahko posledica alergije na lateks iz kondomov ali na lubrikante, povzroči pa ga lahko tudi draženje sintetičnega perila, ki ne diha. "Ženska naj nosi perilo, ki diha, zlasti med športnimi dejavnostmi, kajti takrat se bolj znoji in se lažje razvije vnetje kože, kakršno je glivično vnetje zunanjega spolovila in nožnice," poudari dr. Pinter.

"Bolečine ob vhodu v nožnico se lahko pojavijo zaradi operativnih posegov, poškodb ob porodu ali vnetja sečnice. Tako se včasih pojavijo težave zaradi epiziotomije ob porodu. Po porodu pride do bolečin, ker se epiziotomija še celi in se na novo oživčuje, zaradi česar je občutljivejša. Če ženska po porodu čuti, da je spolni odnos boleč, naj z njim raje počaka. O tem naj se seveda pogovori s partnerjem," razlaga sogovornica. Bolečine, resda zelo redko, se lahko pojavijo tudi zaradi prirojenih napak, na primer zaradi pregrade v nožnici, ki je prirojena motnja razvoja nožnice.

 Pogosto se bolečine pojavijo zaradi suhe nožnice, ker je spolni odnos prehiter (ali spolna predigra prekratka) ali ker partner posveti ženski premalo pozornosti. Bolečine se lahko pojavijo tudi v primeru kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni sečil.

Članek se nadaljuje »