Okužbe s klamidijo

Med številnimi spolno prenosljivimi boleznimi je dandanes najpogostejša okužba z bakterijo klamidijo (Chlamydia trachomatis), ki ima, če ni zdravljena, lahko hude posledice. O tem, zakaj je pomembno, da jo čimprej odkrijemo in zdravimo, smo se pogovarjali s prof. dr. Jormo Paavonenom, dr. med., specialistom ginekologije in porodničarstva ter rednim profesorjem na helsinški univerzi.

Katere so najpogostejše spolno prenosljive bolezni?

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni so, poleg okužbe s klamidijo, še gonoreja, okužba z virusom HIV ter okužba s humanim papiloma virusom in z genitalnim herpesom. Ginekologe vsekakor najbolj zaposlujejo okužbe s klamidijo, humanim papiloma virusom in genitalnim herpesom.


Kaj je klamidija?

Klamidija je majhna bakterija, ki se naseli v celice in povzroča kronično vnetje. Navzočnost klamidije je asimptomatska, kar pomeni, da dolgo ne opazimo nobenih znakov in ne povzroča nobenih težav. Prav v tem je velika težava. Ko je okužba odkrita, se ljudje pogosto sprašujejo, kdaj so se okužili in kako dolgo že imajo klamidijo. Na to vprašanje je težko odgovoriti, saj so ljudje okuženi, ne da bi za to vedeli. Včasih je bila klamidija pomemben vzrok očesnih bolezni. V nerazvitih državah še zdaj najdemo ljudi, ki so oslepeli zaradi očesnih bolezni, ki jih je povzročila klamidija.

Kako se okužimo s klamidijo?

Do okužbe pride s spolnimi odnosi. Izjemoma se s klamidijo lahko okuži novorojenček med porodom, če je okužena mama. Toda to so redke izjeme.

Kakšni so simptomi okužbe s klamidijo?

Klamidija pri moških lahko povzroči vnetje sečil, pri ženskah pa vnetje rodil. Okužba je za ženske toliko neprijetnejša, ker lahko pomembno zmanjša njeno sposobnost zanositve, lahko pride tudi do izvenmaterničnih nosečnosti ali spontanih splavov. Težave se lahko pojavijo šele deset, petnajst let po okužbi. Mlade ženske imajo lahko okužbo in nobenih simptomov, zato se ne zdravijo, ko pa čez deset let skušajo zanositi, odkrijejo, da imajo zamašene jajcevode - in zato ne morejo imeti otrok.

Katere populacije so najbolj ogrožene?

Vsekakor so najbolj ogroženi najstniki in posamezniki, ki imajo več spolnih partnerjev in je njihovo vedenje bolj rizično. Zelo pomembno je, da mladi, še posebno tisti, ki pogosto menjajo partnerje, med spolnim odnosom vedno uporabljajo kondom.

Ali je trend okužb ves čas enak?

Ne. Na Finskem smo na začetku devetdesetih let veliko govorili o HIV in ljudje so bili zelo previdni v spolnem vedenju. Takrat smo opazili, da se je znižalo tudi število okužb s klamidijo in z drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. Zdaj, ko je HIV le še ena kronična okužba, ko zanjo obstaja dokaj učinkovito zdravljenje in ljudje zaradi nje ne umirajo več - seveda lahko umrejo zaradi bolezni, ki so povezane z virusom HIV, ne pa zaradi samega virusa - ljudje niso več tako prestrašeni. To se pozna tudi v bolj sproščenem spolnem vedenju in posledičnem vnovičnem vzponu okužb s klamidijo in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. To res ni dobra novica.

Komu bi priporočili testiranje na klamidijo?

Okužbo s klamidijo zlahka odkrijemo in zdravimo. Zdravljenje je preprosto, zdravila so dostopna in za ozdravljenje zadošča že en odmerek antibiotika. Zato je odkrivanje vsekakor smiselno. Presejalni testi so učinkoviti in tudi ekonomsko upravičeni, saj testiranja družbo stanejo manj kot zdravljenje posledic zapletov nezdravljenih okužb s klamidijo. Poleg tega s presejalnimi testi lahko zmanjšamo število zapletov, denimo zlepljenih jajcevodov ali izvenmaterničnih nosečnosti. Žal bi bilo nemogoče presejati vso populacijo, čeprav bi bilo to najboljše. Vsekakor bi bilo smiselno testirati najstnike, študente, nosečnice in morda tudi fante na naboru.

Ali je bolnik povsem ozdravljen, če pri njem okužbo odkrijejo zgodaj in jo začnejo takoj zdraviti?

Da, ozdravljenje je popolno, saj so vse oblike okužbe s klamidijo, ki jih poznamo zdaj, ozdravljive.

Kaj se zgodi, če je nosečnica okužena s klamidijo?

Tudi nosečnico je treba takoj začeti zdraviti. Zdaj imamo zdravila, ki ne škodujejo plodu. Veliko večjo škodo lahko plod utrpi, če mame ne zdravimo. Klamidijska okužba lahko povzroči prezgodnji porod. Če pa se s klamidijo okuži novorojenček med porodom, so lahko že po nekaj tednih prizadete njegove oči ali pljuča. V takem primeru moramo otroka nujno zdraviti, da preprečimo nadaljnje nevarne zaplete.


Pogovori o spolno prenosljivih boleznih so še vedno tabu. Kako bi to lahko spremenili?

Pri podiranju tabujev je nesporno zelo pomembno izobraževanje širših množic, pri čemer imate mediji zelo pomembno vlogo pri širjenju informacij. Ljudje morajo najprej razumeti, kaj sploh pomenijo spolno prenosljive bolezni. Opraviti imamo s pravo epidemijo spolno prenosljivih bolezni in nerazumljivo je, da pri klamidiji ta problem v današnjem času sploh lahko obstaja, saj imamo številna orodja in načine, s katerimi bi to okužbo lahko premagali in izbrisali. Vemo, kaj povzroča okužbo, na voljo so nam preprosti diagnostični postopki in učinkovita zdravila, a smo kljub temu sredi epidemije. To je v resnici težko razumeti.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki