Kontracepcija

(Foto: Schutterstock)

Z glavo na zabavo

Materinstvo oziroma očetovstvo je privilegij odraslih, zrelih ljudi. Z ljubeznijo in spolnostjo pa se mladi srečajo prej, ko še niso pripravljeni na otroka. Namen kontracepcije ni, da bi imeli manj otrok, ampak da bi jih imeli ob pravem času.. Idealna kontracepcija je učinkovita, enostavna, varna, povratna, sprejemljiva za oba partnerja in poceni. Izbor je širok, vendar ni vsaka kontracepcija za vsako žensko, vsak par pa lahko izbere zase najprimernejšo.Načrtovanje nosečnosti pomembno vpliva na zdravje matere in otroka. Odločanje o rojstvu otroka sodi med človekove pravice. Organizirana gibanja za varno, načrtovano starševstvo so nastala šele v drugi polovici 20. stoletja, predtem so uravnavali rodnost samo z nedovoljenimi, pogosto nevarnimi splavi in s preprostimi, nezanesljivimi pripomočki.
Zanesljivost kontracepcijske metode izražamo s Pearlovim indeksom (PI). To je število, ki pove, koliko od 100 žensk, ki so 1 leto uporabljale posamezno metodo, je zanosilo. Večja številka pomeni manjšo zanesljivost.

HORMONSKA KONTRACEPCIJA (HK)

Različni načini

HK vsebuje ženske spolne hormone, sintetično pridobljene derivate estrogenov in gestagenov.
Že od leta 1960 jo predpisujemo v obliki tablet, krajši čas pa še v obliki obliža, nožničnega prstana (ang. vaginalni ring), vsadka in injekcije.
Estrogen v vseh tabletah je etinilestradiol, tablete pa se razlikujejo po količini etinilestradiola (50, 35, 30 in 20 µg) ter količini druge sestavine, gestagena.

Prva generacija tablet vsebuje 50 µg etinilestradiola, druga generacija ga vsebuje manj. Gestagenska komponenta pri obeh je norgestrel. V tretjo generacijo uvrščamo tablete z novimi progestageni.
Glede na razmerje obeh hormonov poznamo enofazne preparate, pri katerih so vse tablete v zavitku enake, in trifazne, pri katerih se količina gestagena vsak teden jemanja poveča, podobno kot v naravnem ciklusu. Dvofaznih preparatov ne uporabljamo več.

HK je zelo zanesljiva

Predpiše jo ginekolog, lahko tudi splošni zdravnik ali pediater, saj ginekološki pregled pred začetkom spolnih odnosov ni obvezen, treba pa je izključiti vse kontraindikacije.
Mladostnice lahko začnejo jemati tablete, ko je spolni razvoj zaključen in so imele vsaj tri redne menstruacije. Zgornja starostna meja za jemanje HK je 50 let.

Tablete odsvetujemo ženskam s povišanim krvnim tlakom (nad 140/90), tistim, ki imajo ali so prebolele arterijsko/vensko trombozo (nastajanje krvnih strdkov – možganska kap, srčni infarkt, pljučna embolija).
Tveganje za te bolezni je večje pri ženskah s čezmerno telesno težo in krčnimi žilami, pri kadilkah in tistih, katerih sorodnice se nagibajo k trombozi. HK ne predpišemo pacientkam, ki imajo indeks telesne mase nad 39, kadilkam po 35. letu ter ženskam z rakom na dojki ali jetrno boleznijo.

Prepreči ovulacijo

Najpomembnejši učinek HK je, da prepreči ovulacijo, vpliva pa tudi na sluznico v maternici (stanjša endometrij) in na sluz iz materničnega vratu. S tem so povezani ugodni stranski učinki tablet.
Kadar ima ženska ovulacijo, se sluznica v maternici zadebeli in tako postane godna za ugnezditev jajčeca, če bi prišlo do oploditve. Gost čep, ki zapira vhod skozi cervikalni kanal v maternico, se tedaj spremeni; kanal postane prehoden za spermije, ženska pa to opazi kot prozoren vlecljiv izcedek.

Ob jemanju HK oboje izostane. Ker se sluznica ne zadebeli, je prekinitvena krvavitev šibka in kratka. Ker je maternični kanal zaprt, je tveganje za vdor bakterij manjše, ženske, ki uporabljajo HK, imajo zato manj vnetij rodil, zaradi česar je plodnost po prekinitvi jemanja celo boljša kot pri ženskah, ki je niso uporabljale. Ker je krvavitev šibka in kratka, je pri ženskah, ki uporabljajo HK, manj slabokrvnosti, ob krvavitvi ni bolečin, tudi predmenstrualnega sindroma ni.

Drugi učinki

Zelo ugoden in dokazan je zaščitni učinek HK pred rakom jajčnikov in maternične sluznice. Pri ženski, ki je od štiri do pet let jemala HK, se tveganje za ti vrsti raka zmanjša za 50 odstotkov.
Zaradi teh ugodnih stranskih učinkov včasih predpišemo HK tudi ženskam, ki imajo premočne, predolge, zelo boleče ali neredne krvavitve, a tudi pri nekaterih drugih indikacijah, čeprav ne potrebujejo zaščite pred nosečnostjo.
Tudi dermatologi priporočajo dekletom posebno vrsto kontracepcijskih tablet s ciproteronom, če imajo težave z aknami, z izpadanjem las ali s pretirano poraščenostjo.

Počakajte tri cikluse

Ob začetku jemanja kontracepcijskih tablet nekatere ženske motijo slabost, glavobol, napete dojke ali vmesne krvavitve. V takšnem primeru je priporočljivo počakati tri cikluse, saj v tem obdobju težave največkrat minejo, če pa vendarle ne popustijo, preparat zamenjamo.

Če pozabite na tabletko

Redno jemanje HK je nadvse pomembno. Ob zamudi do 12 ur je kontracepcija še učinkovita. Takoj, ko ženska opazi, da je pozabila na tableto, jo vzame, nato pa naslednjo tableto ob običajnem času. Če je zamuda večja od 12 ur, naj vzame postkoitalno kontracepcijsko tableto, jemlje tablete naprej, do konca tega ciklusa pa naj par uporablja tudi kondom.

Manjši učinki

Učinek HK je manj zanesljiv ob sočasnem jemanju nekaterih zdravil (antibiotiki, analgetiki, antirevmatiki, nekateri antiepileptiki), pripravkov, ki vsebujejo šentjanževko, a tudi če ženska bruha v dveh urah po zaužitju tablete.

Obliž

Najbolj znana oblika HK so tablete. Predpisujemo pa tudi nalepke. V škatlici so po trije obliži. Ženska si vsakih sedem dni prilepi nov obliž na suho, čisto kožo, četrti teden, kot pri jemanju tablet, pa nastopi menstruaciji podobna prekinitvena krvavitev.
Prednosti tovrstne KC so naslednje: jetra so manj obremenjena, raven hormonov je stalen in torej ni dnevnega nihanja, bruhanje ne vpliva na učinkovitost tablet, zaradi menjavanja samo enkrat na teden je manj pozabljanja, toleranca ob zakasnitvi zamenjave je celo do 48 ur. Če ženska tehta nad 90 kg, se učinkovitost tovrstne kontracepcije lahko zmanjša.

Nožnični prstan

Nožnični prstan vsebuje oba običajna hormona v količini, ki zadostuje za tri tedne. Ženska si ga sama vloži v nožnico, četrti teden, ko ga odstrani, pa dobi menstruaciji podobno krvavitev. V naših lekarnah še ni na voljo.

Hormonske depojne injekcije

Hormonske depojne injekcije vsebujejo samo gestagen. Primerne so za ženske, ki slabo prenašajo estrogen, lahko jih dobivajo tudi kadilke po 35. letu, doječe matere, največkrat pa pacientke, ki niso sposobne redno jemati tablet. Injekcije dobivajo vsake tri mesece.

Vsadek

Vsadek je paličica z gestagenom, ki ga zdravnik potisne pod kožo. Nosečnost preprečuje od tri do pet let. Pri nas jih še ne uporabljamo.
Pri zadnjih dveh oblikah HK, ki vsebuje samo gestagene, so neredne krvavitve zelo pogoste.

Postkoitalna kontracepcija ...

... je izhod v sili, ko odpove običajna metoda, ob nepredvidenih spolnih odnosih ali posilstvu. Imenuje se tudi jutranja tableta ali urgentna kontracepcija.
Čimprej, najpozneje pa pet dni (120 ur) po nezaščitenem spolnem odnosu vzame ženska dve tableti z gestagenom, lahko pa dvakrat po eno tableto v razmiku 12 ur.
Učinkovite so tudi običajne kontracepcijske tablete v primernih odmerkih; pri teh se lahko pojavi slabost in bruhanje in v takem primeru je treba vzeti sredstvo proti slabosti in vnovič dve tableti.

MEHANSKA KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA

Maternični vložek (MV ali IUD)

To je zanesljiv pripomoček za preprečevanje zanositve. V maternico ga vstavi ginekolog med menstruacijo, lahko tudi ob umetni prekinitvi nosečnosti. Zdaj uporabljamo vložke v obliki črke T, včasih so bili na voljo tudi drugačni, še vedno pa se jih drži izraz spirala ali obroček. MV je velik približno 3 cm. Izdelan je iz prožne plastike z dodatkom bakra. V maternici lahko ostane od tri do pet let, nato ga zamenjamo.

Primeren je za ženske, ki so že rodile, in želijo naslednjo nosečnost odložiti za leto dni ali več. Zaradi povečanega tveganja za vnetje v medenici ga ne priporočamo ženskam, ki so takšno vnetje že prebolele, ženskam, ki so že imele zunajmaternično nosečnost, a tudi ženskam s tveganim spolnim življenjem (menjavanje partnerjev).

Menstrualne krvavitve utegnejo biti ob uporabi MV močnejše, daljše in bolj boleče. Ženske, ki tega ne bi prenesle, a si želijo tako obliko kontracepcije, lahko izberejo vložek s progestagenom. Majhna količina hormona levonorgestrela, ki ga ta vsebuje, maternično sluznico tako stanjša, da so mesečne krvavitve zelo šibke, pri nekaterih ženskah celo povsem izostanejo. Enako kot pri jemanju HK tudi pri tem vložku kanal maternice ostane neprehoden za semenčice (in bakterije) vse dni v ciklusu. Ovulacije pa ta vložek ne prepreči.
MV lahko uporabimo tudi kot postkoitalno; vložimo ga največ 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu.
MV manj uspešno varuje pred zunajmaternično nosečnostjo.

Če želi ženska zanositi, ginekolog odstrani vložek (potegne za nitko, ki visi v nožnico). Pri vložku z bakrom priporočamo, da počaka tri cikluse (enako kot pri hormonski KC), pri vložku s hormonom pa ni potrebno niti toliko.

Hormonska kontracepcija in MV sta najzanesljivejši reverzibilni metodi za preprečevanje zanositve (Pearlov indeks od 0,1 do 0,8), pred spolno prenosljivimi boleznimi pa seveda ne varujeta. Za to je treba uporabiti kondom.

Kondom

Kondom je tulec, izdelan iz lateksa in prevlečen s sredstvom za vlaženje (lubrikantom). Moški si ga nadene na penis, preden začne s spolnimi odnosi. Vrh kondoma stisne s prsti, da ostane prazen prostor za seme, in ga odvije po vsej dolžini penisa, vse do dlak. Po ejakulaciji mora izvleči penis iz nožnice, še preden se zmehča, pri tem pa pazi, da se kondom ne sname in vsebina ne izlije. Kondom zavije in zavrže. Vazelin, olje ali mastna krema lahko kondom poškodujejo, primerna so samo vlažilna sredstva z vodno osnovo.
Prednost kondoma je, da ga je vedno mogoče kupiti, zanesljivost pa je manjša (Pearlov indeks: 12). Ker je to tako rekoč edino sredstvo, ki varuje tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi, ga priporočamo ljudem, ki pogosto in naključno menjavajo spolne partnerje. Najbolje je, da uporabijo oboje: kondom in hormonsko kontracepcijo.
Kakovostni kondomi so elektronsko testirani, upoštevati je treba datum veljavnosti, ovitek ne sme biti poškodovan. Vsak kondom je uporaben samo enkrat.

Diafragma

Mehansko kontracepcijsko sredstvo je tudi diafragma. To je gumijasta kapica, ki jo ženska pred odnosom vloži v nožnico, z njo prekrije maternično ustje in tako je semenčicam onemogočeno potovanje proti jajčecu. Primerno velikost diafragme določi ginekolog pri pregledu; takrat žensko tudi nauči vlaganja in odstranjevanja, kupi pa si jo sama.

Femidom

Femidom je nekakšna kombinacija diafragme in kondoma, imenujejo ga tudi ženski kondom, vendar se ni uveljavil.

Spermicidi

Zanesljivost mehaničnih kontraceptivov povečajo spermicidi. Ti vsebujejo kemično snov, ki ustavlja gibanje semenčic. Kot svečke jih prodajajo v lekarni brez recepta, obstajajo pa tudi kreme, pene, lističi z istim kemičnim sredstvom, vendar trenutno le v tujini.
Ženska vloži spermicidno sredstvo v nožnico 15 minut pred odnosom, deluje eno uro, zadostuje le za en spolni odnos. Ob vnovičnem odnosu je treba vstaviti še eno svečko.
Pearlov indeks spermicidov je 21, zato jih priporočamo le v kombinaciji z drugimi metodami kontracepcije (mehanske, naravne, prekinjen odnos) ali po 45. letu, ko je sposobnost zanositve večinoma že zmanjšana.

NARAVNE METODE KONTRACEPCIJE

Za žensko, ki natančno pozna svoj ciklus in razume fiziologijo zanositve, je tudi to možna izbira. Upoštevati mora dolžino ciklusa, meriti bazalno temperaturo in opazovati sluzav izcedek ob ovulaciji. V lekarni lahko kupi teste za ugotavljanje plodnih dni. Če je pri tem zelo skrbna, ji ostane malo "varnih dni", zelo pogoste so tudi napake, ker ocenjevanje motijo številni dejavniki. To metodo je bolje kombinirati s kondomom, lahko jo uporabljajo pari, ki bi obdržali otroka, če bi metoda odpovedala, kar se zgodi v petini primerov.

Prekinjen spolni odnos

Prekinjen spolni odnos pomeni, da moški umakne penis še pred izlivom, tako da do ejakulacije ne pride v nožnici. Metoda zahteva precejšnje samoobvladovanje, moti spolno vzburjenje in zmanjša zadovoljstvo, predvsem pa ni zanesljiva.

Sterilizacija

Gre za operacijo, pri kateri pri moškem prekinemo oba semenovoda (vazektomija), pri ženski pa jajcevoda. Spermiji oziroma jajčeca ne potujejo več, zato oploditev ni možna.
Hormonska aktivnost ostane enaka kot pred operacijo, poseg pri moškem ne vpliva na potenco, tudi videz izliva ni spremenjen, samo ob mikroskopskem pregledu ugotovimo, da v njem ni semenčic. Pri ženski se menstruacije pojavljajo enako kot prej, poseg ne vpliva na libido niti ne na nastop menopavze.
Ključna razlika je v postopku. Moškemu opravijo vazektomijo v nekaj minutah v lokalni anesteziji, skozi kožo na mošnji. Pri ženski je potrebna laparoskopija v splošni anesteziji, zato je mora za dva do tri dni v bolnišnico.
Tovrstno obliko preprečevanja zanositve izberejo tisti, ki ne želijo nobenega otroka več. Sterilizacijo odobri komisija, ko je prosilec (moški ali ženska) star 35 let, opravijo pa jo šele po šestih mesecih; zakon določa tak rok za premislek (razen v izjemnih primerih).

KONTRACEPCIJA PO PORODU

Med dojenjem je verjetnost zanositve majhna, vsaj dokler ni menstruacije, dokler mama redno doji, tudi ponoči, do 6. meseca otrokove starosti.
Ko se katerikoli od teh dejavnikov spremeni, denimo ko otrok preskoči en nočni obrok, je večja tudi možnost, da bosta nastopili ovulacija in zanositev.
Takoj, ko ima par spet spolne odnose, lahko uporabljata kondom ali spermicidno sredstvo.
Če se ženska odloči za maternični vložek, ga vložimo ob prvi normalni menstruaciji, ne glede na dojenje, lahko pa že šest tednov po porodu, čeprav še nima menstruacije. Tiste, ki so imele carski rez, na vlaganje počakajo šest mesecev.
Ženske, ki izberejo hormonsko kontracepcijo, dobijo recept ob pregledu po porodu, uporabljati jo začnejo prvi dan menstruacije, ko dojenje ni več otrokova edina hrana. Otroku ne škoduje majhna količina hormonov, ki jih dobi z materinim mlekom, le količina in kakovost mleka se nekoliko zmanjšata.
Pari po porodu torej uporabljajo kondom, ko ženska dobi menstruacijo, pa se odloči: če njen dojenček že jé z žličko, lahko vzame tablete in doji še naprej, če pa je menstruacija nastopila zgodaj, tri ali štiri mesece po porodu, pa naj s HK raje še počaka.

DOBRO JE VEDETI!

  • Da bi se rodili le zaželeni otroci, naj tudi tu velja: z glavo na zabavo!

  • Kondom naj bo vedno pri roki!

  • Dekleta, ki čutijo, da bodo začele s spolnimi odnosi, naj si pravočasno priskrbijo recept za tablete, saj je zaščita zanesljiva samo, če jih začnejo jemati prvi dan menstruacije. Nič ne bo narobe, če jih bodo jemale že mesec ali dva prej.

  • Če vse to odpove, je treba čimprej vzeti postkoitalno tableto!

Po zakonu opravijo abortus na zahtevo nosečnice do 10. tedna nosečnosti, prekinitev večje nosečnosti pa lahko odobri komisija.

Potek jemanja tabletk
Tablete oziroma vsako obliko HK začne ženska uporabljati ob začetku ciklusa, torej prvi dan menstruacije. V škatlicah je po 21 tablet, za tri tedne. Vsak dan ob istem času vzame tableto. Četrti teden tablet ne jemlje.
Zaščita pred zanositvijo je zanesljiva že v prvem ciklusu, tudi v tednu brez tablet. Krvavitev se pojavi v četrtem tednu, ko tablet ne jemlje. Kot že rečeno, je šibka, kratka in neboleča. Novo škatlico tablet začne ženska jemati po enem tednu, ne glede na to, kdaj se je krvavitev začela in kdaj nehala. Pri nekaterih ženskah traja od dva do tri cikluse, da se vzpostavi tak red, potem pa je kot ura: če je bila menstruacija ob začetku jemanja tablet v sredo, bo novo škatlico vedno načela v sredo. Zadnjo tableto v ciklusu bo vzela v torek, prekinitvena krvavitev pa bo v tem primeru vsak četrti četrtek ali petek, tudi soboto, vendar vedno enako.

Prestavitev menstruacije
V času počitnic, potovanj, tekmovanj, ko bi žensko krvavitev ovirala, lahko brez prekinitve začne jemati tablete iz naslednje škatlice, krvavitev (sedemdnevni premor brez tablet) pa s tem prestavi za en, dva, tri ali celo več tednov.

UMETNA PREKINITEV NOSEČNOSTI

Kontracepcijske metode včasih odpovedo. MV lahko izpade, v redkih primerih pa ženska zanosi, čeprav je vložek na pravem mestu. Pri jemanju tablet lahko pride do zanositve zaradi pozabljene tablete, izjemoma (1 na 1000 žensk) tudi ob rednem jemanju.

Če se ženska v takem primeru odloči, da bo nosečnost obdržala, ji odstranimo MV. Seveda opusti jemanje kontracepcijskih tablet. V obeh primerih, a tudi, če postkoitalna kontracepcija ni bila uspešna, po dosedanjih ugotovitvah na otroku ni nikakršnih posledic.
Ostale metode kontracepcije so manj zanesljive, a tudi nedosledno uporabljane. Če pride do nenačrtovane nosečnosti, je izhod v sili še splav (abortus).

Test nosečnosti

Ob zamudi menstruacije ženska lahko v lekarni kupi test za ugotavljanje nosečnosti. Če je pozitiven, naj se nemudoma odpravi h ginekologu. Prekinitev nosečnosti je manj tvegana, če jo opravimo bolj zgodaj.

Mini splav

Do 45. dne v ciklusu (od 1. dne zadnje menstruacije) je to endometrijska aspiracija (mini splav), ko še ni potrebna splošna anestezija. Takoj po posegu gre ženska domov.

Mini operativni poseg

Če je nosečnost, ki jo želi prekiniti, že večja, opravimo manjši operativni poseg. Skozi kanal materničnega vratu, ki ga je treba predtem razširiti, posesamo vsebino maternične votline. Ker poseg poteka v splošni anesteziji, pacientko odpustimo šele po petih urah.

Abortivna tableta

Tretji način za prekinitev nosečnosti je abortivna tableta. Ženska jo zaužije po dveh dneh pa ji ginekolog v nožnico vloži medikament, ki sproži krče maternice. Večinoma pride do splava v treh urah.

Pazljivo po prekinitvi

Po umetni prekinitvi nosečnosti se pojavi menstruacija po štirih do šestih tednih. V tem času naj ženska nima spolnih odnosov, ne plava in se ne kopa v kadi. Ob menstruaciji, lahko pa že tudi takoj ob splavu, začne uporabljati zanesljivo kontracepcijo.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki