Motnje erekcije: Zdraviti je treba začeti takoj

  • MJS
  • ponedeljek, 06. september 2004
Dejan Bratuš, dr. med., spec. urolog
Dejan Bratuš, dr. med., spec. urolog (Foto: Diana Anđelić)

O težavah z erekcijo smo še pred desetletjem le malo govorili. Tema je bila tabuizirana, moški se niso odpravljali k zdravniku, saj tudi pretiranega smisla ni imelo. Zdravila za to težavo namreč ni bilo. K sreči je vse to zdaj preteklost, saj obstajajo različni načini in sredstva za učinkovito zdravljenje težav z erekcijo, pravi Dejan Bratuš, dr. med., specialist urolog z Urološkega oddelka Splošne bolnišnice Maribor. Vsem moškim, ki imajo težave, povezane z erekcijo, svetuje, naj ne odlašajo, ampak se takoj odpravijo k zdravniku in poiščejo ustrezno pomoč.

Težave z erekcijo se nikoli ne pozdravijo same od sebe, ampak se stanje lahko le še poslabša. Izjema so moški, pri katerih je motnja psihično pogojena. Če pa je vzrok organski, in tako je v večini primerov, ga je mogoče izboljšati le z rednim zdravljenjem. In kdaj je najprimernejši čas za začetek zdravljenja?

Takrat, ko moški opazi, da težave niso prehodne, da jim sam ni kos ter da pomembno vplivajo na kakovost njegovega spolnega življenja in posledično tudi partnerskega odnosa. Predvsem si mora moški priznati, da ima težave in da potrebuje pomoč.

Prvi korak je vsekakor obisk splošnega oziroma družinskega zdravnika, ki po slovenskih smernicah lahko zdravi težave z erekcijo. Toda če težave presegajo strokovne pristojnosti splošnega oziroma družinskega zdravnika, ta moškega napoti k urologu, psihiatru ali k obema.

Najprej prava diagnoza

Toda še pred začetkom zdravljenja je potrebna jasna in nedvoumna diagnoza. Kot pravi sogovornik, se zdravnik najprej temeljito pogovori z moškim in naredi anamnezo. Pred začetkom zdravljenja mora zdravnik izključiti bolezni, ki lahko povzroeijo težave z erekcijo.

To so predvsem sladkorna bolezen in sreno-žilne bolezni. Pri tem je nujno potreben še temeljit laboratorijski pregled krvi, pri katerem so zgovorne predvsem ravni sladkorja, trigliceridov in holesterola. Nujen je tudi klinieni pregled genitalnega predela, saj so po sogovornikovih besedah za težave z erekcijo lahko krive že majhne in navidez nepomembne anatomske nepravilnosti na spolovilu. Smiselno je opraviti tudi osnovni nevrološki status genitalnega predela, da ugotovijo, ali gre pri moškem za nevrološki izpad, denimo mravljinčenje. Ko so opravljene vse te preiskave, se lahko začne zdravljenje.

Zdravila

Prvi izbor zdravljenja so tablete. To je najbolj razširjena oblika zdravljenja pri nas in v svetu. Od takrat, ko se je na trgu − bolj po naključju kot za zdravljenje težav z erekcijo − pojavila prva tabletka, je minilo slabih deset let. Pozneje sta se ji pridružili še dve. Tabletke so po kliničnih izkušnjah učinkovite, razlikujejo se le po času, v katerem začnejo delovati, in po dolžini ućinkovanja.

Tabletka, ki je prišla na trg prva, začne delovati hitro, njen učinek pa popusti po približno štirih urah, kar ustreza predvsem moškim, ki vedo, da bodo v naslednji uri ali dveh imeli spolni odnos. Čas učinkovanja je pri najnovejši tabletki, ki je na voljo od lani, daljši in znaša celih 36 ur. Moški so z njo nadvse zadovoljni, saj se jim po zaužitju tablete ne mudi, ampak lahko v miru počakajo na pravi trenutek za spolni odnos. Sogovornik zatrjuje, da na začetku zdravljenja moškim ponudijo bodisi eno od tablet bodisi kar vse tri in nato se moški sam odloči, katere bo jemal tudi v prihodnje.

In koliko spolnih odnosov ima lahko moški po tem, ko je zaužil tableto? Kolikor hoče, odgovarja dr. Bratuš. In kakšen je najprimernejši odmerek? Običajno zdravnik zdravljenje zaene z najvišjim odmerkom, ki ga nato znižuje do najnižjega odmerka, ki še učinkuje. Tabletko lahko moški vzame vsak dan.

Članek se nadaljuje »


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki