Izkušnje iz prakse: Cepljenje proti HPV

Janja Schweiger Nemanič, dr. med.
Janja Schweiger Nemanič, dr. med. (Foto: Osebni arhiv)

HPV je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb v svetu in tudi v Sloveniji. Povezana je z nastankom raka materničnega vratu ter nekaterih drugih rakov (zunanjega spolovila, nožnice, zadnjika, penisa, ustnega dela žrela), pa tudi z nastankom genitalnih bradavic. Cepljenje proti HPV je prvo v Sloveniji, ki je neobvezno, a priporočljivo in ga za deklice v šestem razredu osnovne šole plača država.

Leta 2014 se je indikacija za cepljenje proti HPV razširila tudi na dečke, leto kasneje pa so tudi dekletom, ki v 6. razredu (2009/10) niso bila cepljena in danes obiskujejo prvi letnik fakultete, kot »zamudnicam« omogočili brezplačno cepljenje proti HPV v okviru nacionalnega programa. Od šolskega leta 2016/17 je v Sloveniji na voljo 9- valentno cepivo, ki nudi več kot 90-odstotno zaščito pred rakom materničnega vratu. Za dekleta je cepljenje brezplačno, za dečke pa je žal še vedno samoplačniško, vendar se s sredstvi iz občinskih proračunov v nekaterih občinah uspejo dogovoriti tudi za cepljenje dečkov.

V Sloveniji se cepi približno polovica deklet, od tega največ v koroški regiji, kjer je bila v šolskem letu 2016/2017 precepljenost kar 85,52-odstotna, cepljenih pa je bilo tudi 59,77 odstotkov dečkov. Najnižja stopnja precepljenosti je v ljubljanski regiji. Zagotovo k višji precepljenosti prispeva zavzetost šolskih zdravnikov. Prav zato, pravi Janja Schweiger Nemanič, dr. med., vodja zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolarjev in mladine iz Zdravstvenega doma Ljubljana, skupaj z ginekologinjo vsako leto pripravita predavanje po osnovnih šolah, kjer vsaka s svojega zornega kota predstavi tveganja okužbe s HPV.

»Pomembno je, da starši dobijo verodostojne, preverjene in pravilne informacije, tako o načelih varne spolnosti in preventivnih pregledov kot koristih cepljenja. Svetovni splet ni ustrezno mesto za iskanje znanstveno potrjenih podatkov o varnosti cepiva. Veliko bolje je, da se starši udeležijo predavanja v šoli ali se posvetujejo z medicinskim strokovnjakom. V srednji šoli dobijo mladostniki informacije od svojih starejših vrstnikov.

Zelo dobre so izkušnje s študenti medicine v projektu IMUNO, ki pripravljajo predavanja za mladostnike na šolah v okviru razrednih ur. Mladostniki zelo zaupajo mladim študentom, saj so jim tudi generacijsko bliže, zato lažje pride do sproščenega pogovora. V zadnji letih se pozna, da se odgovornost deklet povečuje in že same sprašujejo o možnosti cepljenja. Zadnja leta se s povečano ozaveščenostjo in večjo edukacijo staršev pojavlja vprašanje, zakaj v Sloveniji ne cepimo dečkov. Cepljenje proti okužbi s HPV pri dečkih preprečuje okužbe s tistimi genotipi HPV, ki lahko povzročijo raka zadnjika, penisa, ustnega dela žrela in genitalne bradavice, posredno pa zaščiti tudi ženske, ker cepljenje zmanjša možnost prenosa okužbe. Vse to povzroča kolektivno imunost.

»Predavanje po šolah so mi dala veliko. Vsi se učimo eden od drugega. Za zdravnike je pomembno, da poslušamo in slišimo starše, smo občutljivi na njihove dvome in stiske in se nanje primerno odzovemo. Strahovi staršev so usmerjeni predvsem v varnost cepiva in neželene učinke, vendar s pravo, strokovno informacijo, dobro komunikacijo in zaupanjem ti zadržki počasi zbledijo.

Cepljenje je dobrina, ki je dostopna vsem slovenskim otrokom in je zastonj. Tega nikar ne pozabimo, saj če bi živeli na drugem koncu sveta, bi te dobrine morda ne bi imeli in bi se šele takrat zavedali, kaj pravzaprav imamo. Res pa je tudi, da vsi potrebujemo čas, da sprejmemo nekaj novega. Dozoreti moramo tudi za novo cepivo. K temu, da naredimo nove, boljše korake, pripomorejo tudi slabe izkušnje, kot so zgodbe mamic, ki so prebolele raka materničnega vratu,« poudari Janja Nemanič Schweiger.


Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki